Изследвания за производство на енергия и строителни материали от отпадъци,

...
Изследвания за производство на енергия и строителни материали от отпадъци,
Коментари Харесай

Връзката между науката и бизнеса ще се заздравява със 123 млн. лева от ЕС

Изследвания за произвеждане на сила и строителни материали от боклуци, създаване на медикаменти и козметика от билки и ароматни растения, научни проучвания в региона на медицината. Това са част от дейностите, които ще се правят в бъдещите центрове за подготвеност, финансирани с пари по европрограмата за просвета и обучение.

Със 123 млн. лв. по нея би трябвало да бъдат основани 6 такива центъра, чиято цел е приложни научни разработки. Средствата са за университети и институти на Българска академия на науките. Идеята е разработките на учените да се внедряват и в предприятията, а самите центрове да печелят от това.

Парите са главно за разноските по научните проучвания и оборудването на лабораториите. Предвидени са и средства за ремонт на постройките, в които учените би трябвало да работят. Общо за задачата са отделени 12.7 млн. лв., с които ще се ремонтират пространства в университетите и институтите на Българска академия на науките. По един план се планува пазаруване на нова постройка.

Проектите завършват в края на 2023 година

Чисти технологии

Близо 23.67 млн. лв. ще получи Софийският университет " Св. Климент Охридски " за план " Чисти технологии за устойчива околна среда – води, боклуци, сила за кръгова стопанска система ". Средствата са за теоретичен център и проучвания в региона на потреблението на отпадъците като запас.

Сред задачите са увеличение на каузи на ВЕИ и различни енергийни източници посредством приемане на биогаз, биоетанол, биодизел, водород, сила от Водноелектрическа централа, възобновяване на запаси като фосфор, скъпи и редки метали, биоремедиация на утайки, почви, седименти, акумулирали токсични замърсители. Ще се създават горивни и електролизни кафези за приемане на водород от отпадъчни води.

За строителство по плана ще отидат близо 3.5 млн. лв.. Те ще са за нова постройка с акселератор за софтуерно предприемачество, за съоръжение на лабораторните комплекси, както и за основаване на обща осведомителна система.

Наука в Габрово

Друг план в същото направление е центърът за интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии към Техническия университет в Габрово. Той получава 23.57 млн. лв. от европрограмата. Там ще се вършат пазарно насочени научни проучвания в региона на интелигентните мехатронни системи и технологии и на енергоспестяващите системи и чисти технологии, написа в обяснението по плана.

Първият стадий ще е реорганизация и рационализация на здания и пространства, както и пазаруване на високотехнологично съоръжение, профилиран програмен продукт, инструментариум и обзавеждане. Едновременно с това ще се търсят и водещи откриватели и експерти от България и чужбина, които да работят в центъра. За строителство, поправки и съоръжение са планувани 4.86 млн. лв. - най-голямата сума за тази активност от всички утвърдени планове. Те ще са за модернизиране на " остарелия сграден фонд " в Техническия университет - Габрово, в пловдивския филиал на Техническия университет - София, както и в един от факултетите на Софийския университет и на Институт по редовно инженерство и роботика към Българска академия на науките.

УНСС с план за ИКТ

В региона на осведомителните и информационните технологии ще бъде подкрепят план на икономическия Университет за национално и международно стопанство - " Дигитализация на стопанската система в среда на Големи данни ". Бюджетът му е 13.33 млн. лв..

В научния център с изключение на научни проучвания би трябвало да се основават и софтуерни решения, които да се употребяват от компаниите. Идеята е да се оферират услуги в региона на цифровизация на счетоводство, финанси, човешки запаси, маркетинг, логистика, ръководство на поръчките, ръководство веригите на доставки, произвеждане, стопанска система на строителството, ръководство на недвижимите парцели и други

Основни консуматори на услугите ще са компании, които се нуждаят от усъвършенстване, преструктуриране или въвеждане на нови цифрови процеси и сдружения, които се нуждаят от предпазване и обработка на данни, написа в описанието на плана.

Предвижда се в границите на плана да бъдат подкрепени и започващи компании на студенти и докторанти от УНСС и партньорските му организации.

По този план са заделени минимум средства за поправки - към 492 000 лв.. С тях преподавателската читалня в библиотеката на УНСС би трябвало да бъде превърната в център за данни.

Силата на билките

Проектът с максимален бюджет от определените по процедурата за центрове за подготвеност е обвързван с разработки в региона на потреблението на лечебни и ароматни растения. Той е на Института по органична химия с център по фитохимия към Българска академия на науките. За новия теоретичен център към него са планувани 23.79 млн. лв..

Там ще се търсят зелени технологии за основаване на новаторски фитопродукти за медицински, козметични и хранителни цели. Сред задачите са стимулиране на аграрни производители да култивират билки и ароматни растения, както и повишение на потенциала на предприятията за козметика и хранителни добавки.

Изследванията ще са свързани и със основаването на нови лекарствени и козметични форми, основани на естествени артикули. Със 1.52 млн. лв. от бюджета се възнамерява построяването на 5 департамента с лаборатории.

Иновативна медицина

Над 23.47 млн. лв. ще получи планът на Медицинския университет в Пловдив " Център за подготвеност " Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) ". Акцентът в проучванията ще е върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, новаторски лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори.

" По плана ще бъде построен Център за подготвеност посредством осъществяване на строително ремонтни действия и закупуване на модерна високо профилирана инсталация. Ще бъдат осъществени 12 огромни иновационни научно-изследователски стратегии, в които ще бъдат включени водещи национални и задгранични откриватели ", написа в представянето.

За ремонт и съоръжение на лабораториите са планувани 1.55 млн. лв..

Креативни промишлености

Лаборатории за основаване на мобилни приложения с добавена, виртуална и смесена действителност, за цифровизация на нематериалното културно завещание за задачите на културния туризъм, както и принт студио за графичен дизайн и такова за аудио-визуални артикули са част от дейностите по плана за теоретичен център в региона на изобретателните и рекреативните промишлености. Той е на Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна и е за 13.38 млн. лв..

В представянето на плана написа, че централата на научния център ще е във Варна и за задачата ще се купува 5-етажна постройка. Не е ясно обаче какво тъкмо ще се прави в това здание и дали там ще има лаборатории. Описано е, че лаборатории ще има в партньорските организации като Националната художествена академия и Русенския университет. Те ще са за 3D снимане, кинематика и следене на обекти, 3D цифровизация, пространствена визуализация и репродукция на обекти, студио за пробни технологии за основаване на художествени артикули.

За пазаруването на постройката във Варна и ремонт на лабораториите се плануват към 800 000 лв. от бюджета на плана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР