Изследване в полеви условия, проведено от Националния център по океанография

...
Изследване в полеви условия, проведено от Националния център по океанография
Коментари Харесай

Пластмасата в Атлантическия океан е повече от очакваното

Изследване в полеви условия, извършено от Националния център по океанография на Обединеното кралство, направи оценка на пластовете в горните 200 метра на Атлантическия океан. Оказа се, че количеството е безумно огромно - 21 милиона тона. С толкоз пластмаса може да се изпълнят съвсем 1000 контейнеровоза, пресмятат специалистите.
Резултатите са оповестени в списанието Nature Communications, написа БГНЕС.
 Пластмасови боклуци задръстват океана и убиват морския живот Пластмасови боклуци задръстват океана и убиват морския живот
Количеството пластмасови боклуци, трупащи се в океана и убиващи морския живот, може да се утрои през идващите 20 година, в случай че компа...
Д-р Катсия Паборцава от Националния център по океанография на Англия, която управлява проучването, съобщи, че посредством премерване на масата на доста дребни пластмасови частици в горните 5% от океана тя и нейните сътрудници биха могли да преценяват " натоварването с пластмаса в целия Атлантически океан ", което е " доста по-голямо " от предходните калкулации.
" Преди това не успяхме да оценим количеството пластмаса, което намерихме в океана, в сходство с количеството, което смятахме, че се намира там. Това е по този начин, тъй като не измервахме най-малките частици ", сподели тя.
По време на експедицията си - от Обединеното кралство до Фолклендските острови - тя и нейните сътрудници са разкрили до 7000 частици на кубически метър морска вода.
На фона на пандемията на ковид, някои екологични групи оповестиха, че маските за лице за еднократна приложимост към този момент са един от най-често срещаните продукти от пластмасови боклуци. Сузана Бликли от благотворителното сдружение Morecambe Bay Partnership, основано в Камбрия, което координира акции по разчистване на плажа, сподели пред BBC News: " Сега намираме повече маски за еднократна приложимост, в сравнение с пластмасови торбички ".
 Океаните губят кислорода си Океаните губят кислорода си
Климатичните промени и замърсяването лишават международните океани от О2, сигнализират организации за запазване на околната среда, предад...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР