Изследване, проведено от учени от университета "Конкордия" в Канада, показва,

...
Изследване, проведено от учени от университета "Конкордия" в Канада, показва,
Коментари Харесай

Владеенето на няколко езика забавя развитието на болестта на Алцхаймер

Изследване, извършено от учени от университета "Конкордия " в Канада, демонстрира, че свободното притежаване на най-малко два езика защищава мозъка на хора, страдащи от деменция, и забавя развиването на заболяването на Алцхаймер, написа в. "Дейли мейл ".

Причината е, че говоренето на разнообразни езици съхранява сивото вещество в частите на мозъка, които визира заболяването.

В изследването са взели участие 94 души, страдащи от заболяването на Алцхаймер и с умерени когнитивни нарушавания. 47 от доброволците са говорили единствено един език, а останалите - няколко. С помощта на магнитно-резонансна томография експертите са измерили плътността на тъканта и дебелината на кората в избрани зони на мозъка, включително и обвързваните с речта и паметта.

Учените са открили, че сивото вещество е в по-големи количества при владеещите най-малко два езика участници, в сравнение с при тези, които приказват единствено един. Благодарение на него се образуват повече връзки в мозъчните области, свързани с изпълнителните функционалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР