Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си

...
Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си
Коментари Харесай

Трябва ли да се намали ДДС върху храните?

Изследване сподели, че българинът постоянно бърка по-дълбоко в джоба си за храна, в сравнение с го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни артикули. Една от аргументите, става известно, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите. България е една от едвам трите страни, в които е без значение дали си купуваме кола, тв приемник или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Най-голямо облекчение за храните и медикаментите има в Малта. Данък добавена стойност за тях там няма. В Полша също, само че не за всички - там освободени от налог са единствено някои съществени храни.

Данъкът, с който таксуват храните си в Люксембург - една от най-богатите страните членки на Европейски Съюз, е едвам 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В прилежаща Румъния, с която обичайно се съпоставяме, процентите са 9. Доскоро толкоз бяха и в Гърция, само че поради рецесията сега краткотрайно са нараснали.

Единствените, които нямат понижена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и по този начин ДДС-то отново е по-ниско в сравнение с у нас - 19%.

„ Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% Данък добавена стойност, когато си купуваш яхта и същия налог, когато си купуваш самун ”, разяснява в ефира на „ Събуди се ” Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа ”.

„ Всяка такава данъчна интервенция изражда пазарните пропорции ”, сподели от своя страна финансистът Емил Хърсев.

 

Нова тв

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР