Изследване на здравните неравенства в България на Института по философия

...
Изследване на здравните неравенства в България на Института по философия
Коментари Харесай

Всеки втори българин предпочита Ковид пред ваксина

Изследване на здравните неравенства в България на Института по философия и социология на Българска академия на науките сподели забавни резултати. Според тях 74% от пълнолетните българи смятат за належащо в обстановката на пандемия да се не разрешават обществени събирания, 75% са за носене на маски, 56% даже за затваряни бизнеси и работни места, а 60% считат, че би трябвало да се изисква хората да си стоят в къщи.

Данните демонстрират още, че 83% от пълнолетното население поддържат мярката за слагане в изолираност на хората, за които се знае, че са носители на болестта. 75% утвърждават мярката за затваряне на границите към други страни, а мярката за прекратяване на присъственото обучение, както и затварянето на учебни заведения и детски градини се прави оценка като допустима от 62%.

Изследване е извършено по единна методика на Международната стратегия за обществени изследвания(ISSP). То демонстрира, че преодоляването на Коронавирус обстановката у нас изисква да бъдат прилагани съществени ограничаващи ограничения. Представените данни разкриват категоричността на българското общество, че пандемията може да бъде овладяна благодарение на съответни и в това време, строго прилагани ограничения, изясняват създателите на проучването.

Данните сочат, че през 2021 година България е разграничена на три съпоставими групи по тематиката „ ваксини “- антиваксъри (36%), неутрални (31%) и проваксъри (33%), като всяка група е уверена в правотата на личните си причини.

Запитани непосредствено кое е по-добре за създаване на имунитет към Коронавирус 19 -чрез преболедуване или посредством имунизиране, пълнолетните българи се разделят на три групи: 44,3 % избират да си изградят имунитет посредством преболедуване, 22,4 % държат на имунизиране, а други 33,3 % заемат неутрална позиция по въпроса. Тези оценки са едно от вероятните пояснения за релативно ниския дял на българите, които са имунизирани против COVID- 19.

В същото време, 69,3% от изследваните лица са декларирали, че съгласно тях здравната система в България не работи добре. И макар компликациите и разочарованията от действието на опазването на здравето като система, 46% от хората са уверени, че при положение на съществено заболяване ще получат допустимо най-хубавото лекуване в България.

58% от пълнолетното население у нас смятат, че страната би трябвало да дава по-широки пакети от здравни грижи и услуги и не трябва да се лимитира само до найосновните.

Според проучването през 2021 година 67,2% са се чувствали щастливи - напълно или до известна степен. Усещането за благополучие е най-силно изразено при хората сред 18 и 50 година С повишаване на възрастта това чувство понижава и доближава най-ниски стойности при над 70-годишните. Ако се изследва зависимостта сред трудовия статус (наети лица, самонаети, работодател) и себеусещането за благополучие, излиза наяве, че чувството за благополучие е най-отчетливо проявено при самонаетите лица (39,6%), следвано от наетите (23,5%) и работодателите (15,1%).
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР