Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично

...
Изследване на китайски геолози показва, че вероятно е имало частично
Коментари Харесай

Севернокорейските ядрени опити сринали планина

Изследване на китайски геолози демонстрира, че евентуално е имало отчасти сриване на планината над главния обект за нуклеарни опити в Северна Корея, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Заради това е рисково да се вършат повече опити на това място и се постанова да се следи дали няма приключване на радиация, споделят учените от Китайския научно-технически университет.

Откритията им може да хвърлят нова светлина върху известието на севернокорейския водач Ким Чен Ун, че страната му стопира програмата си за нуклеарни опити преди плануваните срещи на върха с южнокорейския президент Мун Дже Ин и американския Доналд Тръмп.

Ядрените детонации освобождават големи количества топлота и сила. Шестият и финален севернокорейски нуклеарен опит на 3 септември провокира земетресение с магнитуд 6,3, което бе усетено чак в Китай. Пхенян сподели тогава, че е тествал атомна бомба.

Опитът провокира свлачища и вторични земетресения, което наведе някои специалисти на мисълта, че геоложката конструкция на планината Мантап, под която се вършат опитите, е била съществено нарушена от многократните подземни детонации.

"Необходимо е да продължим да следим за вероятно приключване на радиоактивни материали поради рухването ", се споделя в обобщение от отчет, оповестено на уеб страницата на университета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР