Изследване на италиански специалисти подкрепя хипотезата, че бременни жени, заразени

...
Изследване на италиански специалисти подкрепя хипотезата, че бременни жени, заразени
Коментари Харесай

Бременните жени могат да предават коронавируса на неродените си бебета

Изследване на италиански експерти поддържа хипотезата, че бременни дами, инфектирани с новия коронавиру с, могат да предават инфекцията на неродените си бебета, заяви Асошиейтед прес.

В изследването са обхванати 31 дами с Ковид-19, родили през месеците март и април . Учените разкрили следи от ковид в няколко кръвни проби от пъпна шнур, плацента и в един случай - в кърмата на родилка.

" Жените не трябва да изпадат в суматоха. Това не значи, че откритият вирус е витален и е прекомерно рано да се вършат рекомендации или да се трансформират грижите за родилките и новородените ", сподели доктор Клаудио Фениция, имунолог от университета в Милано и началник на проучването.

Нужно е обаче да се вършат още проучвания, изключително на дами, инфектирани на ранен стадий на бременността си, споделя доктор Фениция. Той разиска резултатите от изследването с сътрудници на здравна конференция, извършена онлайн поради пандемията.
 

— TODAY (@TODAYshow)

Още от началото на разпространяването на новия ковид лекарите умуват дали болестта може да се предава в утробата. Ранни наблюдения в Китай указаха, че това е допустимо, въпреки че множеството лекари са на мнение, че майките предават вируса на бебета по време на или след раждането.

Италианското проучване е извършено измежду дами в три лечебни заведения в Северна Италия в разгара на разпространяването на вируса там. В един от случаите " има съществени доказателства, че бебето евентуално е родено инфектирано, тъй като открихме вирус в пъпната шнур и в плацентата ", сподели ръководителят на проучването. В различен случай лекарите разкрили антитела към ковид, които не минават през плацентата, т.е. те не са пренесени у бебето от майката, а са резултат от директното влияние на вируса върху ембриона, споделя доктор Фениция.
 

— HuffPost (@HuffPost)

Във всеки случай вероятността от болест на ембриона наподобява е релативно рядко срещана, акцентира ръководителят на проучването. Само две от новородените са дали позитивен резултат при тест за новия ковид при раждането и нито едно бебе не се е разболяло.

Д-р Антон Позняк, началник на здравната конференция и вирусолог от лондонската болница " Челси енд Уестминстър " акцентира, че италианското проучване би трябвало да бъде прегледано и подсети, че децата под тригодишна възраст рядко заболяват съществено от ковид-19. Според него даже и болестта да се придвижва в утробата върху ембрионите, тя няма да им навреди.

УНИЦЕФ предлага на майките с Ковид-19 да носят маски на лицата, до момента в който кърмят, напомни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР