Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване

...
Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване
Коментари Харесай

Ето защо не бива да пропускаме закуската рано сутрин

Изследване на американски учени потвърждава, че прескачането на утринното похапване усилва повече от два пъти риска от атеросклероза - т.е ограничение на притока на кръв и О2 към значими органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други.
Експериментът е бил извършен с присъединяване на 4052 здрави мъже и дами в Съединени американски щати, които при започване на проучването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни болести. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, основен редактор на Журнала на американския лицей по кардиология и шеф на " Моунт Синай Харт " ) в три обособени групи.
В първата са били включени тези доброволци, които са приемали заран под 5% от нужния си енергиен банкет за деня (т.е са пропущали постоянно закуска или са пийвали небрежно единствено чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си потребности (нормална закуска), а в третата - сред 5-20% от нужния си банкет на храна посредством нискокалорична закуска, съобщи БГНЕС.
Резултатите от проучването сочат, че признаците на атеросклероза са се появили в доста по-висок % при хората, които не са консумирали изобщо закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни болести също са по-често следени.
Отличителна линия при пропускащите качественото утринно хранене е била и по-голямата обиколка на талията и нарасналото наличие на мазнини и захар, както и по-високият показател телесна маса и нарасналото кръвно налягане.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР