Изследователското звено за сигурност на Google алармира за набор от

...
Изследователското звено за сигурност на Google алармира за набор от
Коментари Харесай

Google откри уязвимости “с висока степен на опасност” в много смартфони

Изследователското звено за сигурност на Гугъл сигнализира за набор от уязвимости, открити в някои чипове на Samsung, вградени в десетки модели с Android, носими устройства и транспортни средства.    То предизвестява, представено от TechCrunch, че минусите могат скоро да бъдат открити и употребявани от зловредни играчи.     В обява в блога си ръководителят на звеното за сигурност на Гугъл - Project Zero, Тим Уилис изяснява, че неговият екип е разкрил и докладвал за 18 уязвимости от вида " Zero-day " в модемите Exynos, създадени от Samsung през последните няколко месеца. В това число четири уязвимости с най-висока степен на заплаха, които могат да компрометират засегнатите устройства " тихо и отдалечено " през клетъчната мрежа.    " Тестовете, извършени от Project Zero, удостоверяват, че тези четири уязвимости разрешават на нападателя да компрометира телефона от разстояние без взаимоотношение с потребителя. За задачата се изисква само той да знае телефонния номер на жертвата ", безапелационен е Уилис.   

Чрез тези уязвимости, всъщност минаващи през модемите Exynos, които преобразуват клетъчните сигнали в цифрови данни, атакуващият би могъл да получи съвсем безграничен достъп до данните, които постъпват и излизат от засегнатото устройство, в това число повиквания, текстови известия и клетъчни данни, без жертвата да е наясно с този факт.  
Като цяло, рядко се случва Гугъл или някоя друга компания за проучвания в областта на сигурността да сигнализират за уязвимости с висока степен на заплаха, преди те да бъдат отстранени. В случая обаче от Гугъл считат, че това е безусловно належащо.    Преди да създадат информацията публично налична, откривателите от Project Zero са дали 90 дни на Samsung, с цел да закърпи бъговете, само че софтуерният колос към момента не го е направил.     Според Project Zero засегнатите устройства включват близо дузина модели на Samsung, устройства на Vivo и личните им телефони Pixel 6 и Pixel 7. Списъкът със наранени включва още носими устройства и транспортни средства, които разчитат на чиповете Exynos за връзка с клетъчната мрежа.    Докато засегнатите производители пуснат софтуерни актуализации за своите клиенти, декларират от Гугъл, потребителите могат да изключат Wi-Fi връзките и Voice-over-LTE (VoLTE) в настройките на своите устройства, което ще " отстрани риска от употреба на тези уязвимости ".            
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР