Изследователите от Станфорд са проектирали чифт крака, подобни на тези

...
Изследователите от Станфорд са проектирали чифт крака, подобни на тези
Коментари Харесай


Изследователите от Станфорд са проектирал


Изследователите от Станфорд са проектирали чифт крайници, сходни на тези на птиците, с цел да дават на дроновете същата еластичност и адаптивност
(снимка: Stanford / YouTube)

Природата е безконечен източник на ентусиазъм за дизайна на роботи. Инженери от Станфорд са създали роботизирани „ нокти ” , въодушевени от ноктите на сокола, които разрешават на дронове да кацат върху доста разнообразни повърхности, както и да хващат или улавят предмети много успешно.

Повечето мултироторни дронове се нуждаят от равна площадка за кацане и не могат да се приземяват върху нееднородни и несъвършени повърхности. Птиците, въпреки това, могат да кацат където си изискат – по жици, клони и первази, без никакво усложнение. Затова решили да проектират чифт крайници, сходни на тези на птиците, които биха могли да дават на дроновете същата еластичност и адаптивност.

Нарекли са системата „ Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper ” (SNAG). Тя се основава съответно на структурата на краката и ноктите на сокола-скитник. SNAG има мотори, които работят като мускули, и проводници, които работят като сухожилия. Кракът всмуква удара при кацане и кара ноктите да се затварят – в границите на 20 милисекунди. След това „ глезенът ” се заключва и записва, че роботът е кацнал. После балансиращият логаритъм стабилизира робота, тъй че да не се преметне напред или обратно.

Дронът-сокол може да кацне и да се задържи върху клони с друга дебелина и неравности
(снимка: Stanford / YouTube)

Изследователите настояват, че системата разрешава на летящите роботи да кацат и почиват на разнообразни повърхности при разнообразни условия. Тестовете в гора са посочили, че SNAG може да кацне и да се задържи върху клони с друга дебелина, неравности и издънки, без значение дали са сухи или хлъзгави поради вода. В други проби екипът е посочил още, че тези „ нокти ” могат да улавят предмети, хвърлени към дрона, като торби с фасул и тенис-топки.

Изследователския екип има вяра, че системите SNAG могат да оказват помощ на дроновете да почиват и вероятно да се презареждат сред полетите, с цел да разширят пробега си. От друга страна, сходни летящи апарати могат да се употребяват за, повдигане и слагане на предмети, без да е належащо да стопират.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР