Изследователи във Великобритания възстановиха звук, издаван от човек, починал в

...
Изследователи във Великобритания възстановиха звук, издаван от човек, починал в
Коментари Харесай

Учен възстановиха звук от мумия отпреди 3000 г.

Изследователи във Англия възвърнаха тон, издаван от човек, умрял в Египет преди близо 3000 година, споделя английският в. " Гардиън ".

Мумифицираният при започване на XI в. пр.н.е., по времето на фараон Рамзес Единайсети, Несямун сега е изложен в Градския музей на Лийдс.

Изследвания сочат, че той е бил на към 50 година при гибелта му, настъпила съгласно някои учени в резултат на удушаване. Други приказват за алергична реакция, евентуално от ужилване по езика, и по този начин изясняват за какво той (запазен поради мумифицирането) е стърчал от устата на Несямун. И след гибелта Несямун среща компликации - мумията му се разминава с заличаване, откакто бива преместена от Лийдс през 1941 година, малко преди бомбардировки, разрушили музея.

Сега екип от учени в Лондон е възпроизвел с 3D принтер модел на говорния му тракт, с цел да разбере по какъв начин е звучал. Екипът предизвестява, че възстановката не е на " речта му ", а на " звука на Несямун, до момента в който е в саркофага ", по думите на проф. Дейвид Хауард, съавтор на проучването. Тя възпроизвежда метода, по който въздухът е минавал през ларинкса на Несямун, с цел да се получи тон от него, а не тон, който той би издал през живота си.



" Звукът на Несямун ", пресъздаден от учените, е " електронен " и подхожда на метода, по който биха вибрирали гласните му струни след прекосяване на въздух през ларинкса. Изследванията на ларинкса му, размерите им, както и тези на говорния уред демонстрират, че гласът му евентуално е бил доста значим за работата му - може би е трябвало да приказва или пее.

Следващата стъпка, която екипът би желал да опита, е с компютърен модел да раздвижи говорния му тракт, с цел да се образуват разнообразни гласни звуци и " най-после и думи ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР