Изследователи в Австралия и в САЩ се включват в многомилионен

...
Изследователи в Австралия и в САЩ се включват в многомилионен
Коментари Харесай

Учени се опитват да върнат към живот изчезналия тасманийски тигър

Изследователи в Австралия и в Съединени американски щати се включват в многомилионен план за връщане на изчезналия тасманийски тигър, прочут и като тасманийски вълк, съобщи Би Би Си. Последният див звяр от този тип, публично именуван тилацин, умира през 40-те години на XX век.

Екипът от учени зад плана споделя, че има опция той да бъде пресъздаден благодарение на стволови кафези и технология за генно редактирани, тъй че първият тилацин да се върне в дивата природа до 10 години.

Други специалисти са скептични и считат, че възобновяване на изчезналия тип е научна фантастика.

Тилацинът е именуван тасманийски тигър поради линиите по гърба, само че на процедура е торбест бозайник, което отглежда дребните си в торбичка като кенгуруто.

Екипът от австралийски и американски учени възнамерява да употребява стволови кафези от живеещи в този момент торбести животни с сходна ДНК, след което да употребява генетично редактиране, с цел да " върне към живот " изчезналия тип или да се приближи извънредно доста до него.

Това би било удивително достижение, изискващо редица научни пробиви.

" Смятам, че до 10 години можем да имаме първото живо бебе тилацин, откакто ловът докара до изгубването им преди близо век ", съобщи проф. Андрю Паск, който управлява плана от Университета на Мелбърн.

Популацията от тасманийски тигри понижава след идването на хора в Австралия преди десетки хиляди години, и още веднъж след появяването на дивото куче динго.

В последна сметка торбестият див звяр остава да живее на независимост единствено на остров Тасмания, където е изтребен при ловуване.

Последният тасманийски тигър умира в зоологическата градина на Хобарт, столицата на Тасмания, през 1936 година

Ако учените съумеят да пресъздадат животното, това ще стане за първи път в човешката история, само че мнозина специалисти се съмняват, че това е допустимо.

" Пресъздаването на изчезнали типове е фикция ", споделя проф. Джереми Остин от Австралийския център за антична ДНК пред " Сидни морнинг хералд ". По думите му планът е " повече за привличане на медийно внимание, в сравнение с сериозна просвета ".

Идеята за връщането към живот на тасманийския тигър се върти от над 20 години. През 1999 година Музеят на Австралия стартира да план за клониране на животното, като разнообразни опити са правени от време на време през годините за добиване или пресъздаване на ДНК от проби.

Последният подобен план съставлява партньорство сред учени от Университета на Мелбърн и основаната в Тексас компания " Колосал " (Colossal). Американската компания притегли вниманието на медиите предходната година с проектите си да употребява сходна технология за генно редактиране за връщане към живот на вълнестия мамут – софтуерен героизъм, който още не е изработен.
По обявата работи: Николай Петров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР