Изследователи са разработили метод, който може да накара раковите клетки

...
Изследователи са разработили метод, който може да накара раковите клетки
Коментари Харесай

Откриха начин да накарат раковите клетки на мозъка да умрат от стрес

Изследователи са създали способ, който може да накара раковите кафези да умрат от стрес.

" Раковите кафези са уплашени кафези, те не са естествени, те са фундаментално уплашени и в последна сметка употребяват механизмите за реакция на напрежението, с цел да получат преимущества ", споделя Ерик Шьове, началник на лаборатория за проучване на рака към Френския народен институт по опазване на здравето и медицински проучвания (INSERM).

" Предимството е, че те са по-устойчиви, по-силни и способни да мигрират, тъй че по-добре устоят на спомагателен стрес, като да вземем за пример химиотерапия ", сподели той пред Евронюз.

Изследванията им дават обещаващи резултати при глиобластома - един от най-разпространените и нападателни мозъчни тумори измежду възрастните. Смята се, че това заболяване визира към 19 000 души всяка година в Европейски Съюз.

Лечението на глиобластома не се е трансформирало доста от началото на 2000 година и се състои от химиотерапия, лъчетерапия и интервенция. Средната дълготрайност на преживяемостта на пациенти, диагностицирани с това заболяване, е 15 месеца.

В случаите на глиобластома клетките употребяват протеин, наименуван IRE1, като част от механизъм за реакция на стрес, който ги прави по-устойчиви на противоракови медикаменти. Тази фаза се назовава " идентифициране на задачата ".

Изследователите се пробват да ревизират дали въздействието върху този развой може да отслаби раковите кафези. И разгласиха обещаващи резултати в списание iScience.

Изследването е резултат от съдействието сред откриватели от INSERM във Франция и Университета в Гьотеборг, Швеция.

Те са работили на три стадия.

Екипът в Гьотеборг работи първо върху изчислителни модели като част от проучванията " in silico " - във връзка със силиция в компютърните чипове.

Те ревизирали към 15 милиона молекули, като провели симулации, с цел да плануват по какъв начин ще реагират с протеините в организма. Една от тях е разпозната като евентуално потребна: молекулата Z4P.

Вторият стадий е клетъчен тест, с цел да се изследва въздействието на тази молекула върху раковите кафези.

Учените разкрили, че молекулата Z4P освен понижава устойчивостта на раковите кафези, само че и блокира способността им да мигрират - една от трендовете, които вършат глиобластома толкоз нападателен.

Накрая откривателите ревизирали откритията си in vivo: те употребявали молекулата, с цел да нападат раковите кафези при мишки в композиция с лекарство, наречено темозоломид (TMZ) - тип химиотерапия, обичайно употребена при глиобластом.

Установили, че комбинираното лекуване отслабва устойчивостта на раковите кафези към стрес и доста понижава размера на туморите - и ролята на молекулата Z4P е ясна.

При потреблението единствено на TMZ туморите се прибирали след избран интервал от време - сред 100 и 150 дни. Но при комбинацията от TMZ и молекулата Z4P всички ракови кафези изчезнали и след 200 дни при мишките нямало рецидив на рака.

Какво следва?

Въпреки тези обещаващи резултати, към момента сме надалеч от ново лекарство, да не приказваме за чудотворно хапче.

Шьове предизвестява, че евентуално няма да минат още 15 години, преди тези открития да доведат до нова лечебна опция за пациентите - и акцентира, че това е оптимистична прогноза, в случай че не се появят трудности по пътя.

Молекулата би трябвало да бъде модифицирана, с цел да стане по-ефективна против раковите кафези, и да бъде тествана върху повече животни, преди да може да бъде тествана върху хора.

За идващия стадий от това проучване лабораторията на Шьове INSERM ще работи с различен френски екип - Института по химически науки в Рен.

По-нататък откритията могат да дадат вяра за лекуване на други типове рак.

" Започнахме да изследваме потреблението на нашето вещество и при други нападателни форми на тумори като рак на панкреаса, тройно отрицателен рак на гърдата и някои типове рак на черния дроб ", споделя Лейф Ериксон, професор по физикохимия в Университета в Гьотеборг и съавтор на проучването.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР