Изследователи разкриха тайната на мумифицирането в Древен Египет по съдове,

...
Изследователи разкриха тайната на мумифицирането в Древен Египет по съдове,
Коментари Харесай

Учените ликуват! Разкриха голяма тайна на древен Египет

Изследователи разкриха тайната на мумифицирането в Древен Египет по съдове, открити в профилирана работилница, заяви АП.

В продължение на хиляди години египтяните са мумифицирали мъртъвците, с цел да ги приготвят за безконечен живот. Днес учените разчитат на химията и на необикновена сбирка от съдове, с цел да разкрият по какъв начин се е случвал процесът в древността.
-->
Изследването, оповестено в сп. " Нейчър ", е основано на археологическо изобретение - балсамираща работилница и потири на възраст към 2500 години. Много от откритите съдове са с изписани върху тях указания: " измий " или " постави го на главата ".

Изписаните указания и химическият състав на остатъците от наличието, открити в съдовете, разкриват нови елементи за рецептите, които са попречили разлагането на тялото.

Това е като машина на времето, споделя Джоан Флечър, археолог от университета в Йорк и съавтор на проучването.

Работилницата за балсамиране е открита в селището Сакара. " В такива пространства се е правила последната част от работата ", сподели Салима Икрам, египтолог в Американския университет в Кайро. " След гибелта тялото се натрива със сол, а по-късно е самото балсамиране. "

Според създателите на проучването наличието на някои съдове, означено като " антиу ", съставлява примес от животинска лой, кедрово олио и хвойнова смола. Тези вещества, дружно с други, открити в потирите, имат основно значение за запазването на мумията. Растителното олио е служило за намазване на линиите плат. То е предотвратявало развиването на бактерии и гъбички, както и излъчването на миризма. Освен това е употребявано за опазване на черния дроб.

Твърд материал като пчелния восък се е употребявал за стомаха и кожата. Той е предпазвал от навлажняване и е запечатвал порите.

Според Салима Икрам идната стъпка е за учените е да изследват разнообразни елементи от мумии, с цел да видят дали са употребявани едни и същи съставки. Възможно е рецептите за балсамиране да не са били универсални, а да са варирали във времето и в другите работилници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР