Изследователи откриха следите на повече от 1700 астероида в архивирани

...
Изследователи откриха следите на повече от 1700 астероида в архивирани
Коментари Харесай

Откриха над 1000 непознати до сега астероида в архивни снимки на Хабъл

Изследователи откриха следите на повече от 1700 метеорита в архивирани данни от телескопа " Хъбъл " от предходните 20 години, заяви " Сайънс алърт ". Много от тях са известни, само че повече от 1000 не са.

Като всички метеорити, новоткритите могат да дадат информация за историята на Слънчевата система. С натрупването на данни от от ден на ден телескопи се събира комбинирана архивна информация. Понякога откритията остават в нея в очакване на нови аналитични средства или нови планове. Това се случи и в плана " Ловец на метеорити с " Хъбъл " (Hubble Asteroid Hunter).

През 2019 година група астрономи стартират този план, в който включват и фенове от платформата Zooniverse. Целта е да пресеят данните от " Хъбъл " и да открият нови метеорити.

Резултатите са оповестени в публикацията " Ловец на метеорити с " Хъбъл I " в сп. " Астрономия и Астрофизика ". Водещ създател е Зандор Крук от института " Макс Планк " за извънземна физика.

Прегледаните за плана данни са отпаднали от други проучвания, които не са били фокусирани върху метеорити. В доста случаи те може да са приличали на " звук " и са отстранени, с цел да бъдат прегледани други детайли, само че цялата тази вторична и неразучена информация е непокътната и архивирана.

Астрономите и феновете са прегледали повече от 37 000 съставни фотоси, направени от 30 април 2002 година до 14 март 2021 година от " Хъбъл ". Повечето от тях са 30-минутни експозиции и астероидните следи наподобяват на криви. Именно в това се състои казусът - компютрите не разграничават кривите и по тази причина са били нужни феновете за първична подредба.

В плана са взели участие 11 482 фенове. Техния труд е послужил за обучаване на логаритми, които да прегледат останалите фотоси бързо. След това са се присъединили професионалните астрономи, които са изключили неща като галактически лъчи и други обекти. Останали са 1701 следи в 1316 фотоси. Около една трета от тях били известни метеорити. Така останали 1031 неидентифицирани. Нови наблюдения ще потвърдят какъв брой от тях са новооткрити метеорити и ще дефинират орбитите им.

Астероидите са остатъци от най-ранния интервал на Слънчевата система, множеството преди образуването на планетите. Те са като времеви капсули. Затова са толкоз забавни за астрономите, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР