Изследователи от Университета в Регенсбург, Германия, разширяват своите проучвания за

...
Изследователи от Университета в Регенсбург, Германия, разширяват своите проучвания за
Коментари Харесай

Най-бързата суперкомпютърна технология в света се включва в търсенето на произхода на Вселената

Изследователи от Университета в Регенсбург, Германия, уголемяват своите изследвания за произхода на Вселената благодарение на новия суперкомпютър Fujitsu PRIMEHPC FX700, основан на Fujitsu A64FX ARM процесор. Университетският план QPACE4 (QCD Parallel Computing Engine 4) към този момент може да доближи до нови знания, употребявайки суперкомпютър, основан на технологията, създадена от Fujitsu за Fugaku, неотдавна разгласен за най-бързия суперкомпютър в света в класацията на TOP500.

Инсталирането на QPACE4 прави Университета в Регенсбург първия консуматор в Европа на Fujitsu PRIMEHPC FX700 с A64FX процесори – последното от многото достижения на Fujitsu в областта на суперкомпютрите. Тези процесори са съвместими с Armv8.2-A SVE, най-новата " instruction set "  архитектура за високопроизводителни сървъри, които са изключително енергийно ефикасни.

Учените от Университета в Регенсбург употребяват забележителното нарастване на изчислителните качества за числени симулации при проучванията на квантовата хромодинамика (QCD). Тези изследвания имат за цел да схванат по-добре обикновените частици, в това число вътрешната конструкция на протона и в последна сметка да дефинират положението на Вселената незабавно след Големия гърмеж. Суперкомпютърът ще бъде употребен от университета и в областта на биоинформатиката с акцент върху проучването на рака и имунологията.

QPACE4 е четвъртият суперкомпютър в границите на програмата SFB/TRR-55³, финансирана от Немската изследователска фондация (German Research Foundation (DFG). Той употребява същия процесор като суперкомпютъра Fugaku, взаимно създаден от Fujitsu и световноизвестния Център за изчислителни науки RIKEN4 в Кобе, Япония.

Освен изключителната продуктивност, A64FX процесора включва и скалируеми векторни разширения (Scalable Vector Extensions (SVEs). Той е създаден за приложения за високопроизводителни калкулации (high performance computing (HPC) и форсира комплицираните калкулации, като разрешава една и съща математическа интервенция да се извърши редом върху огромни количества данни. В допълнение, процесорът е обвързван с извънредно бърза съществена памет (High Bandwidth Memory, or HBM2), която за множеството приложения е толкоз значима, колкото изчислителната, осигурявайки високо уравновесено съответствие на изчислителна мощ, скоростта на продан и мрежовата периодичност, и избягването на проблеми с продуктивността. Друга значима разлика е, че изчислителната мощ на системата на Fujitsu не е основана на графични карти. Това много улеснява програмирането. Особено при положение на солидна паралелизация (massive parallelization), което е от значително значение при така наречен " Grand Challenge "  приложения.

Инсталирането на нов суперкомпютър в Регенсбург е последният образец за извънредно мощното партньорство на университета и Fujitsu в областта на суперкомпютрите и високопроизводителните калкулации (HPC). През 2016 година Университетът в Регенсбург дружно с този във Вупертал станаха притежатели на суперкомпютъра Fujitsu QPACE3 – конфигуриран в Суперкомпютърния център в Юлих (Jülich Supercomputing Centre (JSC), покрай Кьолн.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР