Изследователи от Университета на Минесота разработиха технология, която е първият

...
Изследователи от Университета на Минесота разработиха технология, която е първият
Коментари Харесай

Скоро може да си печатаме OLED екрани вкъщи

Изследователи от Университета на Минесота създадоха технология, която е първият еластичен OLED екран, отпечатан напълно на 3D принтер. На доктрина това значи, че скоро ще можем да си печатаме OLED тв приемници вкъщи и няма да разчитаме на панели, направени в огромни, отдалечени заводи, чиито превоз ги бави и оскъпява, съобщи Милен Ганев, съучастник в българската софтуерна компания „ И-Кард “, която е в топ 50 на Европа.
Новият метод съчетава два метода на 3D щемпел за наслоение на шестте пласта, нужни за основаването на функционален екран, излиза наяве от обява в уеб страницата на университета. Екипът е употребявал екструзионен щемпел, с цел да направи електродите, капсулирането, изолацията и взаимовръзките. Активните пластове са нанесени посредством спрей и то при стайна температура. Досегашните способи включваха техники, които не са използвани отвън специфични лабораторни условия като центрофугиране или изпаряване на някои субстанции при доста високи температури, изясни Милен Ганев.
Прототипът, основан по новата технология, е дребен и има единствено 64 пиксела. Всяка практическа приложимост би изисквала доста по-високи разграничителни качества (1080p екран се състои от над 2 милиона пиксела). Наред с това учените желаят да подобрят и яркостта, акцентира Милен Ганев от „ И-Кард “. Но ще е нужно известно време, с цел да може методът да се приспособява за домашна приложимост. И въпреки всичко достижението е обещаващо. Университетът е употребявал промишлен 3D принтер, който е огромен и безценен, само че учените считат, че скоро методът им ще стане жизнерадостен и с подготвени маломерни принтери.
Едно от приложенията на технологията би било независимото коригиране в домашни условия на наличните OLED екрани. Освен това методът може да помогне на хората по света да основават домашни джаджи с персонализирани екрани, сподели Милен Ганев. Въпреки че това изпитание е единствено дребна част от така наречен демократизация на софтуерното произвеждане, то е значима стъпка към понижаване на зависимостта на потребителите от авансово съединените съставни елементи, предлагани от фирмите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР