Изследователи от Университета Лорен във Франция се опитват да оценят

...
Изследователи от Университета Лорен във Франция се опитват да оценят
Коментари Харесай

Най-голямото находище на бял водород бе открито по случайност във Франция

Изследователи от Университета Лорен във Франция се пробват да оценят равнищата на метан в неработещи въглищни мини в североизточната част на страната, когато инцидентно попадат на може би най-голямото до момента в света находище на бял водород, споделят те пред The Conversation.

Тъй като светът се стреми да се откаже от изкопаемите горива, водородът се акцентира като евентуален сурогат. Въпреки това, добиването на водород е мъчно, само че не е обвързвано с производството на парникови газове. В взаимозависимост от това дали водородът се създава от въглища или природен газ, той се назовава черен или сив водород.

Най-чистият източник за произвеждане на водород е потреблението на възобновими източници на сила за делене на водните молекули, прочут като зелен водород. Белият водород, въпреки това, е терминът, употребен за изложение на естествено срещащия се водород. Той е даже по-екологичен от най-екологичния водород, който човечеството може да създаде през днешния ден.

Единственото известно място, където може да се създава бял водород, е Буракебугу в Западно Мали, само че производството му е лимитирано до не повече от 5 тона годишно. Едно ново огромно находище на бял водород е огромна облага за индустриализирания свят.

В търсене на метан

В публикацията за The Conversation Жак Пиронон и Филип дьо Донато – шефове на изследователския отдел в Националния център за научни проучвания (CNRS) във Франция изясняват, че откритията на бял водород са се случили до момента в който екипът от откриватели е изследвал подпочвените пластове на Лотарингския минен басейн, прочут в миналото с въглищата си за съществуването на метан. За задачата откривателите са изследвали скални формирания от интервала „ Карбон “ (преди 359-299 милиона години), като са употребявали сонда SysMoG за разкриване на разтворени във вода газове в скални формирания до близо 1200 метра дълбочина.

Тъй като екипът търсил находища от метан, той открива също, че концентрацията на водород се усилва и доближава 20% на дълбочина 1250 метра. Екстраполирайки получените данни, откривателите считат, че на дълбочина повече от 3000 метра, концентрацията на водород може да надвиши 90%.

Това би означавало, че в несъществуващата към този момент въглищна мина може да се намират 46 милиона тона бял водород, което е освен най-голямото количество в света, само че и би могло независимо да размени повече от половината от актуалното международно произвеждане на сив водород.

Какво следва?

За да удостовери изчисленията си, екипът би трябвало да потвърди, че водородът е отмерено разпределен в региона и ще употребява сондата SySMoG в други сондажи на обекта. След това би трябвало да доближи дълбочина от 3000 метра и да удостовери, че водородът участва в толкоз високи концентрации. За тази цел откривателите се сплотяват с търговски и институционални сътрудници и се надяват да стартират по-нататъшни изследвания при започване на идната година.

Освен във Франция, залежи на бял водород могат да бъдат открити и на други места в Европа, Австралия и Съединени американски щати, допълват създателите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg