Изследователи от университета Хериот-Уат в Единбург, Шотландия, създадоха робот за

...
Изследователи от университета Хериот-Уат в Единбург, Шотландия, създадоха робот за
Коментари Харесай

Робот-ловец унищожава вредни насекоми в посевите с мощен лазер

Изследователи от университета Хериот-Уат в Единбург, Шотландия, сътвориха робот за лов на инсекти. Основното му оръжие е 1,6 W лазер, който удря същества посредством бързо нагряване на телата им, до момента в който светлината се предава към тях. Първите проби върху хлебарки бяха много сполучливи, само че незабавно породиха естествени компликации.

Роботът въобще не е основан за лов на хлебарки, колкото и привлекателна да наподобява тази концепция. Както изясни ръководителят на плана Илдар Рахматулин, хлебарките са се приспособили към живота до хората и наоколо до разнообразни механически устройства дотам, че са се трансформирали в съвършен обект за тестване. Както се споделя, в случай че можете да се справите с пъргава и внимателна хлебарка, можете да се справите с всяко насекомо.

Истинската цел на тази апаратура е унищожаването на инсекти измежду посевите, тя е замислена като опция на химическите инсектициди. Дизайнът съдържа най-простия микрокомпютър и две камери, той употребява машинно зрение за разкриване на вредителите. Цената на инсталацията и енергийните разноски за лазерна работа се оказаха по-малки от разноските за отнасяне на същата повърхност от култури с инсектициди, споделят основателите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР