Изследователи от Раковия институт"Розуел Парк" в Бъфало, Ню Йорк, откриха

...
Изследователи от Раковия институт"Розуел Парк" в Бъфало, Ню Йорк, откриха
Коментари Харесай

Ген за овариален рак жената наследява и от бащата


Изследователи от Раковия институт

"Розуел Парк " в Бъфало, Ню Йорк, откриха нова генетична разновидност, залагаща риска от развиването на овариален рак при дамите. Мутацията се предава от бащата на момичето посредством неговата Х-хромозома. Рискът от развиването на рак на яйчниците зависи и от други генни разновидности, част от които са известни, а другите занапред ще се разкриват от здравната просвета. Тепърва ще се учи и по какъв начин другия набор от тези генни разновидности въздейства на риска за развиването на овариален рак.

При дами със фамилна история за рак на гърдата или яйчниците може да се извърши тест за BGCA ген, чието съществуване демонстрира по-голям риск от развиването им. Анджелина Джоли не инцидентно прибегна до интервенцията, която стана световно известна. Светилата предвиждат при нея 87% риск от развиване на рак на гърдата и 50% на овариален. До тези изводи не се стига единствено с намирането на носителството на BRCA1 гена и историята на фамилните болести на актрисата – нейната майка губи живота си вследствие тези болести.

Новооткритата генетична разновидност идва отстрана на бащата, което демонстрира, че не трябва да подценяваме историята на фамилните болести и по тази линия.

Изследователският екип се концентрира върху гена

MAGEC3, който се съдържа в Х хромозомата, идваща от бащата със сперматозоида. Тепърва учените ще търсят метод да съберат повече фамилии, носещи гена, с цел да проследят особеностите на проявата му в поколенията. Те допускат, че в семейство с три дъщери, които развиват овариален рак най-вероятно става въпрос за преместване на няколко разновидности, носещи този риск, а освен на съществуване на BRCA ген.

Откриването на сходни гени, разрешава положителното проучване на рисковите фактори за заболяването. Това е особенно значимо, имайки поради че ракът на яйчниците в множеството случаи се диагностицира, когато е в напреднал етап на развиване и лекуването е мъчно.

Откритието е показано в PLoS Genetics.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР