Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са разработили сензор за носене,

...
Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са разработили сензор за носене,
Коментари Харесай

Учените са изобретили сензор, работи и следи биологичните показания чрез потта на човек

Изследователи от Калифорнийския софтуерен институт са създали датчик за носене, който непрестанно следи биологичните маркери на индивида посредством потта му. Устройството извлича данни от доста дребен размер пот и го прави с невиждана акуратност по необятен лист от индикатори. Подобни датчици ще оказват помощ за по-лесно и тъкмо наблюдаване на здравето, като ще намерят приложение в доста области на живота.

Предишните версии на такива датчици разчитаха на вградени в тях ензими за разкриване на стеснен брой съединения, които са биомаркери. Проблемът беше, че датчиците бързо изразходваха дейните субстанции. Новата технология не включва такива консумативи, а по-скоро употребява тип печатане - молекулярно отпечатани полимери, които са предопределени да улавят характерни молекули и единствено тях.

Предложените от учените датчици могат да откриват осем съществени аминокиселини и редица витамини. Всяка от следените молекули на потта прониква в личните си отпечатъци (форми) и по-късно попречва протичането на електрическия ток от дъното на формата към външната страна. Колкото повече от мечтаните молекули има в състава на потта, толкоз по-слаб е електрическият сигнал във всеки канал (толкова повече отпечатъци са запълнени с молекули). Нулирането на такава система е елементарно - просто приложете нараснал капацитет към датчиците и молекулите ще бъдат изтръгнати от формите или унищожени. За датчиците не са нужни консумативи - те са подготвени за повторна приложимост.

За да се проучва биохимичният състав на потта, е нужен доста дребен размер пот. Това е още един акцент в създаването - способността да се вкарват минимални количества пот посредством микроканали. Отделянето на пот се подтиква с електричество (електродите на стимулатора са показани с две огромни дъги върху сензорите). Тъй като се изисква малко пот, електрическият разряд-стимулатор е доста слаб и не провокира неприятни чувства.

" Този метод ни разрешава да открием цялостен нов набор от съществени хранителни субстанции и метаболити. Можем да следим по кое време се храним и да следим измененията в равнищата на питателните субстанции ", изясняват създателите на създаването. - Той следи освен питателните субстанции, само че и хормоните и медикаментите. Това може да обезпечи непрестанно наблюдаване на доста здравословни положения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР