Изследователи доказаха в проучване, че коронавирусът се задържа във въздуха

...
Изследователи доказаха в проучване, че коронавирусът се задържа във въздуха
Коментари Харесай

Изследователи в Ухан доказаха: Коронавирусът се задържа във въздуха в пренаселени пространства или в помещения

Изследователи потвърдиха в изследване, че коронавирусът се задържа във въздуха в пренаселени пространства или в пространства, в които липсва вентилация. 

Това удостоверява изказванието, че Ковид-19 може да се популяризира посредством така наречен аерозоли - дребни въздушни частици, осведоми Bloomberg.

Учените са разкрили частици от генетичния материал на ковид, които са останали във въздуха в пространства на две клиники в Ухан - болничните тоалетни, закрито пространство, в което има огромен човекопоток, и стаи, в които медицинският личен състав смъква защитното си облекло. Предмет на проучването не е било да се откри дали аерозолите могат да причинят коронавирусна зараза.

Широко дискутиран е въпросът дали новият ковид може да се популяризира посредством въздуха. Според Световната здравна организация рискът за това е стеснен при характерни условия. Те ползват като доказателство разбор на над 75 000 случая в Китай, при които не се оповестява за предаване посредством въздушни частици.

Заради все по-масовото разпространяване на Ковид-19 в международен мащаб учените се пробват да схванат по какъв начин тъкмо протича заразяването. 

Хората създават два типа въздушни капчици, когато дишат, кашлят или приказват. По-големите от тях попадат върху повърхнина, преди да се изпарят, което предизвиква замърсяването ѝ. По-малките обаче - аерозолите, могат да останат във въздушното пространство с часове.

Изследователите от университета в Ухан съумели да основат " клопки " за аерозоли в и към 2 лечебни заведения в града, откъдето пандемията стартира. Малко количество аерозоли е било намерено в отделенията за пациенти, супермаркети и жилищни здания, а доста повече от дребните въздушни частици са били открити в тоалетните и две огромни зони, където минава огромен размер от хора.

Особено висока централизация на аерозолите е открита в стаите, където медиците смъкват защитната си екипировка. Това може да значи, че частиците, попаднали върху маски, ръкавици и защитни костюми, могат още веднъж да се трансфорат в аерозоли.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР