Изрядни сме, сделката е прозрачна и според най-добрите бизнеспрактики! "Политици

...
Изрядни сме, сделката е прозрачна и според най-добрите бизнеспрактики! "Политици
Коментари Харесай

Гинка Върбакова към Корнелия Нинова: Как купи „Техноимпекс“?

Изрядни сме, договорката е транспарантна и съгласно най-хубавите бизнеспрактики!

"Политици от една партия попитаха по какъв начин може Гинка от Пазарджик да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - по какъв начин може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи „ Техноимпекс “.

Това споделя в изказване пред медиите изпълнителният шеф на „ Инерком България “ ЕАД Гинка Върбакова.

Тя уточни, че всички диалози са водени в централата на ЧЕЗ в Прага, не по министерствата и политическите кабинети в София, едвам през днешния ден се е срещнала с премиера Бойко Борисов.

От "Инерком " са склонни да позволен и присъединяване на страната, с цел да се разсеят страховете на обществото.

Ето и цялото изказване на Гинка Върбакова:

В последните седмици вие сте очевидци, а ние - пострадали от невижданата и гневна акция, ориентирана против една правилна и изрядна пред страната българска компания, каквато е нашата – „ Инерком “.

Това се случва, тъй като сме определеният измежду голям брой претенденти да подписа контракт за продажбата на сдруженията, притежавани от ЧЕЗ в България.

Свидетели сме на един политически и стопански шантаж, целящ прекъсването на една безусловно законосъобразна договорка и на груба интервенция в капиталовите планове на нашата компания.

Яростното политизиране на продажбата на сдруженията, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България, доближи до степен на сатанизиране. Различни политически сили, фактори и институции видяха в тази договорка само и единствено опция за повишение на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и подозрения, за тиражиране на спекулации.

Трябва да признаем, че когато преди повече от година подготвяхме документите за присъединяване в тази извънредно комплицирана, огромна и водена по най-хубавите европейски и международни стандарти договорка, съществено подценихме ролята на политическата конспирация в тази обстановка. Подценихме и опцията да бъдем атакувани от наши съперници, които желаят да провалят договорката и да я извърнат в своя изгода, само че не по законов ред или посредством откритото и транспарантно конкурентно съревнование, а посредством оказване на политически напън в България и в Чехия. Атаките против нас са и поради стопански ползи на към този момент отпаднали от договарянията претенденти, които не желаят почтено съревнование, конкурентни оферти и законосъобразни дейности, с цел да получат и сключат тази договорка. Те желаят да завоюват „ по длъжностен ред “, подмолно, посредством оказване на политически напън - както върху нас, по този начин и върху дружеството-продавач ЧЕЗ, изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени неистини и клевети. Ние и нашата компания „ Инерком “ бяхме набедени за „ неприятните “ в една политическо-икономическа режисура. Това е сюжет, в който изрично отхвърляме да участваме!

Днес сме тук, с цел да отговорим на въпросите, които тревожат обществеността, медиите и политиците. Ще Ви разкажем кои сме, коя е компанията ни и с какво се занимаваме през последните 10 години. Защо точно ние сме определени за покупател на ЧЕЗ измежду останалите претенденти. Искаме да опровергаем подозренията, че нямаме професионална биография, потенциал и финансови благоприятни условия за застраховане на договорката, да покажем, че имаме ясни и съответни капиталови планове и квалифициран екип.

Държим да защитим положителното си име и ще отговорим на всички спекулации, на грозните квалификации и избрания, които бяха отправени към нас и нашите сдружения. Дължим това на първо място на на хората, институциите и банките, с които работим, а и на себе си. Убедени сме, че това е наше законно право и само вярно и отговорно държание в тази обстановка.

Също по този начин желаеме изрично да заявим, че с нашите юристи ще прегледаме всички изказвания, обидни квалификации, откровени неистини и клевети, които бяха тиражирани по наш адрес, в това число и от най-високо политическо равнище. Ще търсим правата си във връзка с всички следващи спекулации и неистини.

Няма да допуснем да ни трансформират в марионетка, да тиражират клюки, че сме подставени лица или че участваме в схеми за прикрито придобиване на сдруженията, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България. Който твърди сходни неща, ще би трябвало да ги потвърди в съда! Подобни неистини, волно или несъзнателно, обслужват корпоративните ползи на авторитетни кръгове.

Молим уважаемите депутати и медии да потърсят с ресурсите, с които разполагат, аргументите, финансовите ползи и злонамерените участници в този шантаж.

Въпреки произнесените и тиражирани неистини, ние сме подготвени да се срещнем с президентската институция, с политическите централи, с представители на държавното управление, с парламентарни комисии – с една-единствена цел – да кажем истината; да оставим обстоятелствата да приказват, да успокоим публичната, политическата и медиийната среда.

Сега за обстоятелствата по договорката:

Предварително желая да кажа, че всеки един от кандитите в тази процедура има подписан контракт за конфиденциалност с извънредно рестриктивни и строги клаузи, които не разрешават оповестението и коментирането на елементи, свързани със договорката. Ако попитате различен участник в същата процедура каква е структурата на финансиране на неговата оферта, той няма да ви отговори. Никой от претендентите няма да наруши контракта си за конфиденциалност. Информация за механизма на финансиране на договорката, за банковите институции, ангажирани в нея, може да бъде предоставяна само когато законите изискват това. Неизпълнение на контракт за конфиденциалност при договорка от сходен мащаб може да провокира преустановяване на контракта за продажба и отправянето на искания за вреди към нас. Изискването за конфиденциалност на договорката е одобрена, международна бизнеспрактика във всички огромни интернационалните покупко-продажби, каквато е и тази договорка.

Участието ни в договарянията за закупуване на сдруженията, притежавани от ЧЕЗ а.с. в България, стартира преди повече от година. Цялата процедура по договорката и всички договаряния се водеха в Чехия, според чешкото законодателство, а договорът за покупко-продажба се подписа по британското право. Всички диалози са водени в централата на ЧЕЗ в Прага, не по министерствата и политическите кабинети в София.

Не сме търсили диалози и контакти с нито един български политик, с нито един представител на българското държавно управление!

Едва тази заран се срещнах с Министър Председателя господин Бойко Борисов.

Във връзка с извършените диалози с господин Борисов и вследствие на разразилата се полемика сме съгласни да включим страната в договорката по този начин, че тя да има надзор върху електроразпределителното сдружение за вбъдеще.

В нашия контракт за покупко-продажба е поета дълготрайна възбрана за смяна на собствеността и затова ще стартираме диалози с продавачите по отношение на опцията да включим страната в договорката.

Наши сътрудници и консултанти по тази договорка са едни от най-авторитетните български и интернационалните компании. Накратко за тях:

Нашият юридически съветник по контракта за покупко-продажбата е една от най-влиятелните и авторитетни интернационалните компании „ Алън и Овъри “. За Ваша информация, за 2016 год., съгласно Thomson Reuters & Dealogic “Алън и Овъри” са най-голямата адвокатска адвокатска фирма в света по брой покупко-продажби с 1576 транзакции с общ размер 1,2 трилиона $. „ Алън и Овъри “ са най-голямата адвокатска адвокатска фирма в света по брой покупко-продажби, с 1576 транзакции с общ размер 1,2 трилиона $. Именно те реализираха правна отбрана на ползите ни по време на преговорният развой за подготовката на Договора за продажба на акции сред Инерком и ЧЕЗ.

От българска страна за собствен юридически консултант се доверихме на една от водещите правни адвокатски фирми – „ Спасов & Братанов “. Тяхното уважавано адвокатско съдружничество с близо 20-годишен стаж на национално и на интернационално равнище, с извънредно богат опит в областта на корпоративното право, сливанията и придобиванията, трансгранични финансирания и финансови пазари.

„ Спасов & Братанов “ реализираха юридически и регулаторен дю дилиджънс, направиха цялото правно обслужване на процеса и също участваха в договарянията с Продавача.

Нашият финансов съветник по договорката са „ Мейн Кепитал “ (Mane Capital). Това е самостоятелна бутикова консултанска компания в областта на капиталовото банкиране, профилирана в стратегическото и финансово консултиране в региона на сливанията и придобиванията и финансовите пазари. Mane Capital има потвърден опит с интернационалните преводи и световни вложители и компании, работи с голям брой капиталови фондове и стратегически вложители.

Deloitte България – изготвиха финансов и данъчен дю дилиджънс. Делойт България е част от една от водещите организации в страната, която дава професионални услуги в областта на одита, данъчно-правни услуги, консултинга, услуги по ръководство на риска и консултантски услуги в региона на финансите, посредством над 230 локални и задгранични експерти.

Същевременно процесът по подписване на договорката в Чехия беше следен и дълготрайно одитиран от няколко от най огромните интернационалните одиторски и консултански компании.

Имената и престижа на консултантите, с които работим, сами по себе си дават безспорна изясненост, че договорката по закупуването на сдруженията притежавани от ЧЕЗ а.с. в България е законосъобразна.

Искам да изразя изключителната си признателност и почитание към тях за това, че ни се довериха, оцениха нашия капацитет и ни партнираха по време на целия комплициран и сложен развой по реализиране на договорката в последната година и половина.

Кои сме ние?

От водача на една политическа мощ беше заложен въпросът по какъв начин може Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ? Мога ли и аз да върна въпрос в същия жанр? А по какъв начин може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи Техноимпекс? Ние не можем да си позволим да водим полемика на сходно равнище. Затова ще приказваме с обстоятелства.

Ние започнахме да развиваме бизнес в енергетиката преди 10 години. Основните вложения на сдруженията от групата на Инерком са във ВЕИ-мощности, произвеждане на зелена сила, строителство и реорганизация на енергийни обекти и инфраструктура, създаване и реорганизация на жилищни и офис здания, създаване и ръководство на енергийни планове и решения.

За последните 10 години Инерком се утвърди на българския енергиен пазар като уважавано сдружение, правилен поданик и благонадежден сътрудник. Ние сме един от най-големите български производители на сила от слънчева сила. Реализирали сме голям брой планове за създаване, поддържане и реорганизация на енергийни уреди. В България имаме 6 работещи фотоволтаични централи.

Инерком е произвела над 150 000 MW h чиста сила, като за последните 5 години оборотът на нашите сдружения се е нараснал с над 300%, и за 2017 година надвишава 50 милиона лв.. Активите на фирмите ни са на стойност над 100 милиона лв..

В активността си Инерком употребява съвременни и конкурентни технологии, с помощта на които реализираме оптимални индустриални параметри на ВЕИ-съоръженията, които управляваме. Стремим се към дълготрайно усъвършенстване на производството на електрическа енергия от възобновими източници, енергийна успеваемост и понижаване на въглеродните излъчвания.

Компаниите от групата на Инерком способстват за спестяването на 150 000 тона нездравословни въглеродни излъчвания средногодишно посредством плановете, които осъществят.

Ние сме член на Българската фотоволтаична асоциация, на Камарата на строителите в България и на Националната енергийна камара.

Екипът ни се състои от способени специалисти и експерти с отлична подготовка и дълготраен опит. Един от тях е госпожа Милена Стоева, която през днешния ден седи до мен. Тя е правист по обучение и Председател на Съвета на шефовете на “Инерком България” ЕАД. Има дълготраен опит и експертиза в областта на енергетиката и енергоразпределителните сдружения, близо 10-годишен стаж на водещи позиции в сдружения на ЧЕЗ в България до 2011 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР