Изразявайки своето притеснение, че Гърция не е поканена да присъства

...
Изразявайки своето притеснение, че Гърция не е поканена да присъства
Коментари Харесай

Хафтар посети Атина

Изразявайки своето терзание, че Гърция не е поканена да участва на Берлинската конференция за Либия в неделя, министър председателят Кириакос Мицотакис даде обещание в четвъртък да наложи несъгласие върху всяко решение на северноафриканската страна, в случай че съглашението за морска граница сред основаното в Триполи държавно управление с Турция не бъде анулирано.
 Хафтар даде обещание да съблюдава прекъсването на огъня, разгласи Маас
Хафтар даде обещание да съблюдава прекъсването на огъня, разгласи Маас

Той даде обещание да съблюдава прекъсването на огъня, макар че той не се подписа под съглашението за преустановяване на боевете

" Гърция в никакъв случай няма да одобри политическо решение за Либия на Европейския съвет, което то не планува отменяне на меморандума с Турция ", сподели Мицотакис в изявление за Алфа ТВ в четвъртък, по време на което се загатва, че Гърция е " неправилно " не е поканен на Берлинската конференция, която ще разисква рецесията в северноафриканската страна.

Мицотакис разкри също, че той изпраща писма, очертаващи позициите на Гърция до сътрудниците си от Европейския съюз, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
 Германия притиска Хафтар да взе участие на мирните договаряния за Либия в Берлин
Германия притиска Хафтар да взе участие на мирните договаряния за Либия в Берлин

Надявам се, че страните ще употребяват тази опция, с цел да върнат бъдещето на Либия

" Освен интереса ни към Либия, писмата подчертават и върху неприемливия меморандум, който Турция подписа с Либия ", сподели той и добави, че ще беседва по телефона с немския канцлер Ангела Меркел в петък.

Меморандумът беше изрично наказан от Атина и Европейски Съюз като противозаконен, защото нарушава суверенитета на Гърция. Освен това Атина вижда това като част от по-широкото предложение на Турция да оспори правата на Гърция в Беломорието и Източното Средиземноморие.

Попитан какво би направил, в случай че Турция изпрати сеизмичен транспортен съд в гръцките териториални води, Мицотакис отговори: " Каквото е належащо. " Той разясни обаче, че ще направи всичко належащо, за да избегне сходен случай и че каналите за връзка с Турция остават отворени.
 Ердоган се закани да съобщи урок на превратаджията Хафтар
Ердоган се закани да съобщи урок на превратаджията Хафтар

Ако Турция не се намеси, Хафтар ще поеме цялостен надзор над Либия

Междувременно либийският пълководец на източните либийски сили Халифа Хафтар дойде в Атина в четвъртък вечер и организира неофициална среща с гръцкия външен министър Никос Дендиас преди формалните им договаряния в петък. Той също ще организира диалози с премиера Кириакос Мицотакис в Народното събрание.

Хафтар изрази недоволството си от решението да не кани Гърция в Берлин, а визитата му се преглежда като част от по-широките дипломатически старания на Атина за подсилване на позицията и гарантиране, че там не се вземат решения, които да навредят на гръцките ползи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР