Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат, когато всички стари уреди

...
Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат, когато всички стари уреди
Коментари Харесай

Георгиев: Изравнителните сметки на „Топлофикация“ ще отпаднат, когато старите уреди бъдат подменени

Изравнителните сметки на „ Топлофикация “ ще отпаднат, когато всички остарели уреди бъдат сменени и се премине напълно към отдалечени доклади. Това съобщи ръководителят на асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев в ефира на БТВ.

„ Новите уреди към този момент са с отдалечен доклад, само че до 2027 година всички остарели уреди би трябвало да бъдат сменени. Това се прави поради системата за дялово систематизиране на топлинната сила и изравнителните сметки. Дистанционните доклади ще ги отстраняват. Ще се събират данни за актуалните месеци “, изясни още Георгиев.

“Не е задоволително зимата да е по-топлa, с цел да бъдат по-ниски сметките. Наистина изразходваната сила в по-топлите дни е по-малка. Но от 1 юли 2022 година цената на тази сила е друга. Средното нарастване за страната за всички топлофикации беше 30%. За обособените топлофикации варира в значителен диапазон - от 10 до 40%. Увеличението на цената на силата за София беше 39%, има обаче понижаване на 9% Данък добавена стойност. Така нарастването за едно и също ползване по отношение на предходния сезон е 27%. В регионите с нарастване от 10% и върнати 9% от Данък добавена стойност то нарастването е съвсем занулено “, изясни специалистът.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР