Изравнителните сметки на Топлофикация“ ще отпаднат, когато всички стари уреди

...
Изравнителните сметки на Топлофикация“ ще отпаднат, когато всички стари уреди
Коментари Харесай

Изравнителните сметки на парното ще отпаднат, когато всички уреди се подменят

Изравнителните сметки на „ Топлофикация “ ще отпаднат, когато всички остарели уреди бъдат сменени и се премине напълно към отдалечени доклади.

Това съобщи пред Би Ти Ви ръководителят на асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев.

„ Новите уреди към този момент са с отдалечен доклад, само че до 2027 година всички остарели уреди би трябвало да бъдат сменени. Това се прави поради системата за дялово систематизиране на топлинната сила и изравнителните сметки. Дистанционните доклади ще ги отстраняват. Ще се събират данни за актуалните месеци “, уточни специалистът.

Той разяснява и високите сметки за парно тази зима.

  “Не е задоволително зимата да е по-топлa, с цел да бъдат по-ниски сметките. Наистина изразходваната сила в по-топлите дни е по-малка. Но от 1 юли 2022 година цената на тази сила е друга. Средното нарастване за страната за всички топлофикации беше 30%. За обособените топлофикации варира в значителен диапазон - от 10 до 40%. Увеличението на цената на силата за София беше 39%, има обаче понижаване на 9% Данък добавена стойност. Така нарастването за едно и също ползване по отношение на предходния сезон е 27%. В регионите с нарастване от 10% и върнати 9% от Данък добавена стойност то нарастването е съвсем занулено “, уточни Кремен Георгиев.

„ Цените на газа през последните месеци вървят надолу, само че преди този момент дълго се движеха нагоре. Цените за топлофикациите, избрани от 1 юли, са основани на прогнозните цени за газа. За страдание и тази зима имат леко занемаряване в заплащането на газ. В предходни години това беше много сериозен проблем “, разяснява той.

Според него са нужни обезщетения, а топлофикациите ще натрупат недовзет доход – нещо, което не е било планувано в продажната им цена.

„ Той ще би трябвало да се компенсира в идващ интервал, който ще стартира от 1 юли. Рано е обаче да чакаме каквато и да било смяна, тъй като не са направени плановете. Това ще се случи до края на март “, уточни още специалистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР