Израелското правителство обсъжда замразяване на предизвикалия масово недоволство план за

...
Израелското правителство обсъжда замразяване на предизвикалия масово недоволство план за
Коментари Харесай

Нови масови протести в Израел. Нетаняху може да замрази съдебната реформа

Израелското държавно управление разисква заледяване на провокиралия всеобщо неодобрение проект за правосъдна промяна след избухналите през миналата нощ нови гневни митинги. Това заяви в. " Джерусалем пост ".

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив да стачкуват против уволняването на министъра на защитата Йоав Галант от премиера Бенямин Нетаняху. Галант беше уволнен откакто прикани държавното управление да спре промяната, чиито съществени детайли би трябвало да бъдат въведени през идващите няколко дни.

В Йерусалим ядосани протестиращи преодоляха пътна обсада покрай жилището на Нетаняху. Не е ясно дали 73-годишният министър председател по това време е бил в дома си.

Предвид обстановката Нетаняху е свикал незабавна среща. Според " Джерусалем пост " тя е почнали нощес (неделя) и е траяла до ранните часове тази заран.

Освен министърът на правораздаването Ярив Левин и крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич, в срещата, състояла се в канцеларията на премиера, са взели участие министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер и министърът на образованието Йоав Киш.

Вестникът се базира на източници от дясната консервативна партия " Ликуд " на Нетаняху, съгласно които Дермер и Киш са посъветвали премиера да спре законодателството, до момента в който Левин е упорствал кабинетът да се придържа към проектите, заплашвайки с оставка.

Министърът на защитата Галант прикани за разговор с съперниците на правосъдната промяна. Промените ще разрешат на Народното събрание да анулира решенията на Върховния съд с нормално болшинство. Реформата планува също политиците да получат по-голямо въздействие при назначението на съдиите.

Галант съобщи, че националната сигурност е застрашена от отхвърли на резервистите да се явят на работа в символ на митинг против промените. Той е най-високопоставеният член на държавното управление, подлагал на критика проекта за намаляване на правосъдната власт до момента. Най-малко още двама представители на партия " Ликуд " са подкрепили настояването на Галант, само че други членове на обединението реагираха яростно и приканиха за неговото уволняване, оповестиха през вчерашния ден израелските медии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР