Израелският президент Исак Херцог призова правителството в понеделник да спре

...
Израелският президент Исак Херцог призова правителството в понеделник да спре
Коментари Харесай

Израелският президент настоява за спиране на съдебната реформа

Израелският президент Исак Херцог прикани държавното управление в понеделник да спре оспорваната промяна на правосъдната система , ден откакто министър председателят Бенямин Нетаняху уволни своя министър на защитата поради опълчване на проектите му, предизвиквайки всеобщи улични митинги, предава Ройтерс.

" В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността Ви приканвам неотложно да спрете този законодателен развой ", съобщи Херцог в " Туитър ".

Предупреждението на президента, който би трябвало да стои над политиката и чиято функционалност е значително церемониална, акцентира паниката, провокирана от разделянето на обществото по въпроса. Това последва трагична нощ на митинги в доста градове в Израел, като десетки хиляди излязоха на улиците след известието на Нетаняху, че е.

Ден по-рано, като предизвести, че дълбокото разделяне, което се сътвори в израелското общество, визира армията и заплашва националната сигурност.
 Съдебната промяна на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти
Съдебната промяна на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти

Съпротива и от министъра на защитата

Три месеца откакто пое властта като едно от най-десните държавни управления в историята на страната, отстраняването на Галант хвърли национално-религиозната коалиция на Нетаняху в рецесия по време на задълбочаващата се.

Съдебната промяна, която ще даде на изпълнителната власт надзор върху назначението на съдии във Върховния съд и ще разреши на държавното управление да анулира решенията на съда въз основа на нормално парламентарно болшинство,.

Докато държавното управление твърди, че преразглеждането е належащо, с цел да се овладеят политизираните съдии и да се откри верен баланс сред определеното държавно управление и правосъдната система, съперниците преглеждат промяната като подкопаване на законовите инспекции и салда и опасност за демокрацията в Израел.

Нетаняху, съден по обвинявания в корупция, които той отхвърля, все пак дава обещание да продължи с плана и централна част от пакета за правосъдна промяна, би трябвало да бъде утвърден в Народното събрание тази седмица.

Освен че провокира опозиция от страна на бизнес средите, планът провокира паника измежду съдружниците на Израел ., че са надълбоко загрижени от събитията в неделя и виждат незабавна потребност от компромис, като в същото време повтарят апели за отбрана на демократичните полезности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР