Израелският писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар, роден в София,

...
Израелският писател и политик проф. Михаел Бар-Зоар, роден в София,
Коментари Харесай

Писател, роден в България, е кандидат за президент на Израел

 Израелският публицист и политик проф. Михаел Бар-Зоар, роден в София, публично е претендент за президент на Израел, заяви Яков Джераси, ръководител на интернационалната фондация " България ", за  " ".

" Това е огромна вест за България ", сподели още Джераси, съгласно който това са плодовете на българо-израелските връзки след Втората международна война.

Очаква се президентските избори в Израел да са през юли. Те се провеждат от Кнесета (Народното събрание), който избира президента с безусловно болшинство. Сегашният държавен глава там - Реувен Ривлин, няма право да се кандидатира наново, защото 7-годишният президентски мандат е еднократен.

Михаел Бар-Зоар е роден на 30 януари 1938 година в София. Емигрира от България в Израел през 1948 година Учи в гимназия в Тел Авив и приключва стопанска система и интернационалните връзки в Еврейския университет в Йерусалим. Два пъти е член на Кнесета - през 1981 – 1984 година и през 1988 – 1992. Бил е и ръководител на Комисията по образованието.

Проф. Бар-Зоар е създател на биографични и исторически проучвания. Сред тях е и историята за спасяването на българските евреи през Втората международна война, която разказва в книгата си " Извън хватката на Хитлер. Героичното избавление на българските евреи " (Beyond Hitler`s Grasp. The Heroic Rescue of Bulgaria`s Jews (1998). Пише биографии на Бен Гурион и Шимон Перес. През 1965 година е почетен с израелската премия " Соколов “ за журналистическите му приноси.

През 2018 година е почетен с най-високото държавно отличие у нас - медал " Стара планина " - първа степен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР