Израелският парламент (Кнесетът) одобри на първо четене законопроект за саморазпускането

...
Израелският парламент (Кнесетът) одобри на първо четене законопроект за саморазпускането
Коментари Харесай

В Израел ще има трети парламентарни избори за по-малко от година

Израелският парламент (Кнесетът) утвърди на първо четене законопроект за саморазпускането си, която слага страната на прага на трети парламентарни избори в границите на по-малко от една година, съобщи " Асошиейтед прес ".

Законопроектът бе гласуван с подавляващо болшинство - 91 депутати от общо 120. Нямаше гласове нито срещу, нито въздържали се. Гласуваният документ планува изборите да се състоят на 2 март следващата година. Това бе първата от общо три стъпки към разпускането на Народното събрание по-малко от три месеца, откакто определените на 17 септември в него депутати поставиха клетва и встъпиха в служба.

До тази обстановка се стигна, откакто нито министър председателят Бенямин Нетаняху, нито неговият основен противник, някогашният армейски началник Бени Ганц, съумяха да сформират ръководеща коалиция в мощно раздробения израелски парламент. Срокът, до който това можеше да стане, изтече в среднощ.

Ако нямаше гласоподаване преди среднощ, разпускането на Народното събрание ставаше автоматизирано с дата за избори на 17 март. При състояние, че решението за саморазпускане е към този момент гласувано на първо четене, заяви радио " Кан ", на депутатите ще бъде разрешено да продължат съвещанието за одобряване на законопроекта на второ и трето (окончателно) четене и след приключването на периода на пълномощията на Кнесета в среднощ.

По-рано през днешния ден Нетаняху, който е водач на дясната партия " Ликуд ", даде обещание да победи в възможните следващи избори през март - нещо, което той не съумя на 17 септември. Нетаняху, който сега е длъжностен министър председател, упрекна в " Туитър " центристкия блок " Синьо и бяло " отпред с Бени Ганц, че е " направил всичко допустимо да не допусне основаването на необятно държавно управление на националното единение, което би осъществило анексията на долината на река Йордан и би популяризирало израелския суверенитет върху еврейските селища на Западния бряг "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР