Израелският министър-председател Нафтали Бенет призова в неделя световните сили да

...
Израелският министър-председател Нафтали Бенет призова в неделя световните сили да
Коментари Харесай

Израел поиска твърда позиция от света спрямо Иран

Израелският министър-председател Нафтали Бенет прикани в неделя международните сили да заемат твърда позиция по отношение на Иран в договарянията, целящи възкръсване на интернационалното нуклеарно съглашение. Това съобщи Асошиейтед Прес.

Израел наблюдаваше със загриженост срещата на международните сили с Иран във Виена, проведена с вярата да се възвърне разваленото съглашение от 2015 година Миналата седмица при подновяването на договарянията Иран предложи всичко, обсъждано в предходните кръгове на дипломатически срещи, да бъде предоговорено. Непрекъснатият прогрес на Иран в нуклеарната му стратегия в допълнение увеличи залозите.

Първоначалното съглашение, признато по времето на тогавашния американски президент Барак Обама, даде на Иран по този начин нужното облекчение от тежките стопански наказания в подмяна на ограничение на нуклеарните му действия. Но президентът Доналд Тръмп, със мощната поддръжка на Израел, се отдръпна от договорката през 2018 година, което докара до нейното повреждане.

Преговорите във Виена предходната седмица бяха обновени след повече от петмесечно спиране и бяха първите, в които взе участие новото твърдолинейно държавно управление на Иран.

" Призовавам всяка страна, която договаря с Иран във Виена, да заеме твърда позиция и да даде ясно да се разбере, че Иран не може да обогатява уран и по едно и също време с това да договаря. Иран би трябвало да стартира да заплаща цена за своите нарушавания ", съобщи Нафтали Бенет пред кабинета си в неделя.

След неуспеха на договорката Иран форсира нуклеарните си действия. Сега страната обогатява количества уран с непорочност до 60% - дребна крачка от нивата на обогатяване на уран за нуклеарни оръжия от 90%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР