Израелският главен прокурор призова днес премиера Бенямин Нетаняху да спазва

...
Израелският главен прокурор призова днес премиера Бенямин Нетаняху да спазва
Коментари Харесай

Израелският главен прокурор предупреди Нетаняху, че е нарушил решение на Върховния съд за конфликт на интереси

Израелският основен прокурор прикани през днешния ден премиера Бенямин Нетаняху да съблюдава закона. Той дефинира като нелегално обществено изказване на Нетаняху за разделящия страната план за реформиране на правосъдната система, поради продължаващите процеси против него за корупция, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Върховният съд на Израел по-рано забрани на министър-председателя да се намесва в проектите на държавното управление за правосъдна промяна поради спор на ползи, напомня АП.

" Вашето вчерашно изказване и всяка ваша интервенция в (процеса на приемане на реформата) е нелегално ", обърна се израелският основен прокурор Гали Бахарав-Миара към Бенямин Нетаняху в писмо, оповестено от министерството на правораздаването.

Снощи израелският министър председател даде обещание нощес да " постави завършек на разделянето измежду хората " след близо три месеца на всеобщи демонстрации против законопроекта за правосъдната промяна, който сега се разисква в Народното събрание.

Нетаняху, който до момента се въздържаше от мнения по този въпрос, разгласи, че излиза " на сцената " и че е решен да прокара промяната, само че че ще направи всичко допустимо, с цел да " реализира решение ", задоволително както за поддръжниците на плана, по този начин и за неговите съперници.

" Трябва да избягвате всякакво присъединяване в промени в правосъдната система и по-конкретно в процеса на назначение на съдии, тъй като това ви слага в обстановка на спор на ползи ", написа Бахарав-Миара.

Нетаняху разгласи нощес, че законопроектът, който трансформира състава на комисията за назначение на съдии, ще бъде показан за гласоподаване в Народното събрание на пленарната сесия " идната седмица ".

Това е един от централните детайли от промяната и е в основата на опасенията на нейните съперници.

Текстът беше променен, с цел да се смекчи наличието му с оглед реализиране на по-широка поддръжка при гласуването, само че не получи поддръжката на опозицията, която остана глуха за апела за разговор, насочен нощес от премиера, продължавайки да изисква пауза в законодателната работа по промяната преди всевъзможни договаряния с ръководещото болшинство, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР