Израелската полиция започна разследване на действията по време на погребението

...
Израелската полиция започна разследване на действията по време на погребението
Коментари Харесай

Израел разследва полицейско насилие на погребението на убитата палестинска журналистка

Израелската полиция стартира следствие на дейностите по време на погребението на публицист

Началникът на полицията в Израел разпореди следствие на дейностите на служителите на реда по време на погребението на журналистката Ширин Абу Аклех , откакто те се нахвърлиха върху шествието и пребиха няколко от участниците в него , което провокира всеобщо отвращение.


 
 Израел заравяне журналистка БГНЕС
Хиляди опечалени извършиха Стария град на Йерусалим в петък за погребението на 51-годишната кореспондентка на " Ал Джазира ", която беше убита два дни по-рано по време на израелско нахлуване в окупирания Западен бряг.

Телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин носещите ковчега се пробват да предотвратят рухването му на земята , до момента в който служители на реда с палки се нахвърлят върху тях, отнемайки палестинските флагове.
 
 Израел заравяне журналистка БГНЕС
" Комисарят на израелската полиция в съгласуваност с министъра на публичната сигурност подреди да се организира следствие на случая ", се споделя в изказване на полицията. Тя е координирала организацията на погребението със фамилията на журналиста , само че " бунтовниците са се пробвали да саботират церемонията и да навредят на полицията ", се споделя в него.

" Както при всеки действен случай и при случай, при който полицейски чиновници са били изложени на принуждение от страна на бунтовници и при който след това полицията е употребила мощ, израелската полиция ще прегледа събитията, които са последвали по време на погребението ", се твърди в изказването.

Но Антун Абу Аклех - брат на убитата журналистка, съобщи, че " не е имало съглашение сред нас и полицията ", която е попитала фамилията какъв брой души се чака да участват на погребението .
 
 Израел заравяне журналистка БГНЕС

" Ние им дадохме броя на участниците и маршрута на погребението и ето какво се случи ", сподели той пред Агенция Франс Прес. " Казахме на полицията, че това е национално заравяне и не е заравяне на семейство Абу Аклех, а заравяне на целия палестински народ. "

Инцидентът беше последван от неоправдателни реакции. Министерството на външните работи на Испания назова " изцяло неприемливи " сцените, показващи " непропорционално потребление на принуждение от израелската полиция " по време на погребението.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок изрази дълбокото си отвращение от това, че " погребалната гала не е могла да се организира в мир и достолепие ".

Фондацията на починалия южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту, притежател на Нобелова премия за мир, съобщи, че " нападението на полицията над носещите ковчега " " поразително припомня за жестокостта " по време на погребенията на деятели за битка с апартейда.

В петък държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати са " надълбоко обезпокоени от фрагментите, в които се вижда по какъв начин израелската полиция нахлува на погребалната върволица ".
 
 Израел заравяне журналистка БГНЕС

Европейският съюз осъди това „ ненужното потребление на мощ “ от страна на служителите на реда.

Абу Аклех, високоуважаван кореспондент, беше простреляна в главата в сряда покрай бежанския лагер Дженин в северната част на Западния бряг. Тя е носела каска и бронежилетка с надпис " Press ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР