Израелска неправителствена организация обяви планове да изпрати първия частно финансиран

...
Израелска неправителствена организация обяви планове да изпрати първия частно финансиран
Коментари Харесай

Израел изпраща кораб на Луната през 2019 г.

Израелска неправителствена организация разгласи проекти да изпрати първия частно финансиран безпилотен транспортен съд на Луната по-късно тази година, осведоми Би Би Си.

От плана SpaceIL оповестиха, че сондата ще бъде изстреляна с ракета Falcon 9 на компанията SpaceX на Илън Мъск от " Кейп Канаверал " във Флорида. Очаква се да се приземи на Луната през февруари 2019 година



Корабът ще сложи знамето на Израел на повърхността на Луната и ще организира изследвания на магнитното й поле.

Проектът SpaceIL стартира като част от състезанието Гугъл Lunar XPRIZE, който предложи 30 милион $ премия на състезатели, които разработят с малко средства способи за роботизирано изследване на Космоса. Но на 23 януари 2018 година Фондация XPRIZE разгласи, че " никой тим няма да може да направи опит за изстрелване до Луната до крайния период 31 март 2018 година и премията Гугъл Lunar XPRIZE на стойност 30 млн. $ ще бъде анулирана ".

Въпреки това SpaceIL продължи създаването на транспортен съд, който е построен в съдействие с израелската държавна компания Israel Aerospace Industries. До момента са отделени 88,5 милиона $. Голяма част са дарени от родения в ЮАР израелски милиардер Морис Кан.

 Снимка 367586
Източник:

Това ще е най-малката сонда, която ще кацне на Луната. Тя е с диаметър 2 метра и височина 1,5 метра, масата е единствено 585 кг. Повече от 400 кг е горивото, което ще изгори до кацането на Луната.

Ако задачата приключи сполучливо, Израел ще стане четвъртата страна в света (СССР, Съединени американски щати и Китай) , провела " меко кацане " на транспортен съд на повърхността на Луната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР