Израел съобщи за първия потвърден случай на маймунска шарка, предадоха

...
Израел съобщи за първия потвърден случай на маймунска шарка, предадоха
Коментари Харесай

Израел потвърди за първи случай на маймунска шарка, съмнителни случаи има в Гърция

Израел заяви за първия доказан случай на маймунска шарка, предадоха международните организации. 30-годишният мъж, който се е върнал от пътешестване в Западна Европа, остава под карантина в Медицинския център Сураски в Тел Авив - Ихилов и съгласно здравните управляващи е в леко положение. Министърът на опазването на здравето Ницан Хоровиц съобщи, че се планува да бъдат закупени няколкостотин ваксини, основно за медицинския личен състав, който се грижи за евентуални пациенти.

Датската биофармацевтична компания Bavarian Nordic разгласи, че е сключила контракт с неназована европейска страна за доставка на своята ваксина против едра шарка, за която се счита, че е ефикасна и против маймунска шарка. Съединени американски щати към този момент е сключила контракт за ваксини на стойност 119 млн. $, чака се да бъдат подписани още контракти за идващите години. След първия доказан случай на инфектиран мъж в щата Масачузетс има втори доказан и един подозрителен в Ню Йорк, което подухва опасения за вероятно по-широко разпространяване.

Препаратът на Bavarian Nordic е утвърден в Съединени американски щати под наименованието JYNNEOS, а в Канада – като IMVAMUNE. И в двете страни регулаторните управляващи са разрешили уголемение на разрешението за приложимост, с цел да покрие и индикацията за маймунска шарка. Ваксината е утвърдена в Европа като IMVANEX единствено за индикация едра шарка.

В началото на тази година европейският лекарствен регулатор ЕMA позволи и лекарство против инфекции, породени от вируси от семейство Pоxviridae – ТЕCOVIRIMAT SIGA (TROXX) на нидерландската фармацевтична компания SIGA. Одобрените индикации за него са едра шарка, кравешка шарка и маймунска шарка. Вирусът, причиняващ маймунска шарка, принадлежи към рода Orthopoxviridae от това вирусно семейство.

Според някои учени инфекциите, които сега се записват във Англия, Испания, Португалия, Съединени американски щати и Канада, са породени от западноафриканския вид на вируса, при който заболяването протича по-леко, в сравнение с от централноафриканския вид.

Вирусологът Ойуеле Томори, някогашен шеф на Нигерийската академия на науките и специалист в няколко консултативни съвета на СЗО, е изразил мнение, че това, което се случва сега, не е резултат от вируса, следен в Западна Африка.

„ Така че можем да чакаме нещо ново да се случи в този момент на Запад “, сподели още той.

Случаите на маймунска тресчица в Европа не престават да се усилват, последната европейска страна, която рапортува за подозрителен пациент, е Швейцария. Гърция също заяви за подозрителни случаи - британски екскурзиант и неговата спътничка, които са карантинирани в очакване да излязат резултатите от пробите им, съобщи Агенция Франс Прес.

Според здравния министър на Германия Карл Лаутербах вирусът се секвенира, с цел да бъде тествано дали има някакви генетични промени, които биха могли да го създадат по-заразен. Първият подозрителен случай в страната бе регистриран в Бавария и се следи в Института по микробиология на Бундесвера в Мюнхен.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР