Израел съобщи, че назначава свой посланик в Турция за първи

...
Израел съобщи, че назначава свой посланик в Турция за първи
Коментари Харесай

Израел назначава посланик в Турция за първи път от 2018 г.

Израел заяви, че назначава собствен дипломат в Турция за първи път от 2018 година насам, откакто двете страни възвърнаха изцяло връзките си, написа в. " Таймс ъф Израел ", представен от Българска телеграфна агенция.

Ирит Лилиан, почитан посланик, изиграл основна роля в помиряването сред Израел и Турция, ще бъде идващият дипломат в Турция, заяви израелското външно министерство.

Лилиан е шарже д`афер (изпълняващ длъжността посланик) в Анкара от февруари 2021 година - интервал, в който двете страни направиха постепенни стъпки към цялостно възобновяване на дипломатическите връзки.

В Анкара няма израелски дипломат от 2018 година, когато Турция отзова своя дипломат и изиска израелският да напусне в символ на митинг против отговора на Израел на размириците по границата с Газа, при които бяха убити десетки палестинци, припомня изданието.

Миналия месец двете страни оповестиха, че ще възстановят цялостните си дипломатически връзки след две години на последователно доближаване, което видимо набра скорост тази година с взаимни визити на висши чиновници.

" От самото начало беше ясно, че построяваме развой, в който сме съгласни да имаме различия ", сподели Лилиан, която преди този момент е била дипломат на Израел в България и Австралия, в изявление за " Таймс ъф Израел " през август.

" Навлизаме в правилни, позитивни двустранни връзки, които имат необятен набор от действия, само че знаем, че има точки, по които не сме съгласни ", сподели тя. " Знаем, че не влизаме в съвършен брак. "

Назначението на Лилиан в този момент би трябвало да бъде утвърдено от държавното управление и - защото страната се ръководи от служебно държавно управление - от основния прокурор на Израел.

Премиерът Яир Лапид би трябвало да се срещне с турския водач Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на идното Общо заседание на Организация на обединените нации по-късно тази седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР