Израел пое днес отговорност за първите си въздушни удари в

...
Израел пое днес отговорност за първите си въздушни удари в
Коментари Харесай

Първи въздушни удари на Израел срещу Ливан от 7 години насам

Израел пое през днешния ден отговорност за първите си въздушни удари в Ливан от години, заявявайки, че те са били ориентирани към ракетни пускови установки, след обстрел от Южен Ливан към Северен Израел, съобщи Франс прес.

" Бойни самолети на армията нанесоха удари по пускови установки и инфраструктура в Ливан, от кое място бяха изстреляни ракети с терористична цел ", уточни израелската войска в малко официално съобщение.

Израелските военновъздушни сили постоянно бомбардират хипотетични позиции на палестинското ислямистко придвижване Хамас в линията Газа. Те нанасят и удари по позиции на проирански групи в прилежаща Сирия. Но последните въздушни удари в Ливан датират от 2014 година, удостовери израелската войска пред Агенция Франс Прес.

Вчера от Южен Ливан към Северен Израел бяха изстреляни три ракети . Две от тях паднаха на израелска територия, а третата не прекоси границата.

 Израелски пожарникар се пробва да потуши пожар, породен от ракета, изстреляна от Ливан в израелска територия наоколо до северния израелски град Кириат Шмона,
Израелски пожарникар се пробва да потуши пожар, породен от ракета, изстреляна от Ливан в израелска територия наоколо до северния израелски град Кириат Шмона,
Снимка: AP/БТА

Малко по-късно израелската войска нанесе три серии от удари в прилежащ Ливан. Израелското министерство на защитата съобщи, че министър Бени Ганц е изискал да бъде отправено " твърдо обръщение " към Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан /ЮНИФИЛ/, ситуирани в Южен Ливан на границата с Израел.

Силите на Организация на обединените нации са в Ливан от 1978 година, като от 2006 година насам следят границата с Израел, дружно с ливанската войска. Те наблюдават за използването на резолюция 1701 на Съвета за сигурност, призната след войната сред Израел и ливанското придвижване Хизбула.

Шиитската формация не е коментирала ударите .

Командващият задачата на Организация на обединените нации ген. Стефано дел Кол прикани страните " да прекратят огъня и да проявят оптималната въздържаност, с цел да се избегне ескалацията, изключително на тази тържествена годишнина ".

На 4 август м.г. в пристанището на Бейрут избухнаха стотици тонове амониев нитрат. Експлозията лиши живота на 214 души, рани над 6500 и опустоши квартали на ливанската столица, в страна, обхваната от най-тежката социално-икономическа рецесия в историята си, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР