Израел изглежда се насочва към четвъртите си парламентарни избори за

...
Израел изглежда се насочва към четвъртите си парламентарни избори за
Коментари Харесай

В Израел се задават избори, депутатите подкрепиха закон за разпускане на парламента

Израел наподобява се насочва към четвъртите си парламентарни избори за по-малко от две години, откакто Народното събрание поддържа авансово гласоподаване за саморазпускането си, предадоха международните информационни организации.

Гласуването мина с поддръжката на партията " Синьо и бяло " на министъра на защитата Бени Ганц, която през април подписа съглашение за шерване на властта с премиера Бенямин Нетаняху.

Оттогава партийните водачи са се вкопчили в политически разправии по отношение на бюджета.

Днешният законопроект към момента изисква спомагателни четения в Народното събрание (Кнесета), преди да бъдат свикани нови избори.

При гласуването 61 депутати бяха " за ", а 54 " срещу ".

В телевизионна тирада в навечерието на гласуването Ганц упрекна Нетаняху за забавяния при договарянето на бюджет, който той назова " икономическа терористична офанзива ".

" Нетаняху не излъга мен; той излъга вас ", настоя той и акцентира: " Той не измами мен; измами жителите на Израел. "

От своя страна Нетаняху разяснява, че " не е време за избори - това е време за единение ".

Нетаняху, водач на дясната партия " Ликуд ", сега е съден по обвинявания в корупция. Той отхвърля обвиняванията в рушвет, машинация и нарушение на доверието.

Центристката партия " Синьо и бяло " на Ганц - основен сътрудник в съдружното държавно управление с " Ликуд " - упрекна Нетаняху в съзнателно закъснение на бюджетните съглашения като метод за задържане на властта.

Съгласно изискванията на съглашението за шерване на властта, Нетаняху е министър председател в продължение на 18 месеца и по-късно предава щафетата на Ганц. Но някои анализатори споделят, че той се пробва да употребява малка врата, която му разрешава да остане на поста, в случай че държавното управление се разпадне поради задънена улица във връзка с бюджета, прецизира " Таймс ъф Израел ".

Израел към момента работи по версия на бюджета за 2019 година, която беше утвърдена през 2018 година Оттогава насам се организираха три нерешителни избора.

Крайният период на държавното управление да одобри законодателство за бюджета е 23 декември. Миналата седмица обаче господин Нетаняху съобщи, че процесът няма да завърши преди февруари - закъснение, което господин Ганц отхвърля да одобри.

Обикновено гласуването за разформироване на Народното събрание, препоръчано от опозицията, елементарно ще бъде гласувано от държавното управление.

Но пукнатини започнаха да се появяват по-рано тази седмица, когато министрите на труда - политическите съдружници на господин Ганц в държавното управление - обявиха, че ще гласоподават в поддръжка на законопроекта. Тогава Blue and White разгласи във вторник, че ще гласоподава и с опозицията.

След предварителното гласоподаване в сряда законопроектът ще бъде изпратен на комитет на Кнесет за по-нататъшно разискване и подготовка за второ и трето четене.

Едва откакто законопроектът премине третото и последно четене, Кнесетът ще се разпусне и ще бъдат свикани нови избори - евентуално известно време сред март и юни.

В изявлението си във вторник господин Ганц съобщи, че господин Нетаняху към момента може да избегне разпускането на Кнесета, в случай че работи бързо, с цел да одобри бюджета за 2020-2021 година, както е контрактувано в държавното управление за единение.

" Ще направя всичко допустимо, тъй че страната да има бюджет и да мога да продължа да я прислугвам ", сподели той.

Забавеният бюджет за 2021 година включва основни промени, ориентирани към подкрепяне на израелската стопанска система да се възвърне от пандемията на ковид.

Миналата седмица централната банка на Израел прикани държавното управление да утвърди бюджета за идната година допустимо най-скоро, с цел да се избегнат спомагателни фискални ограничавания.

Преди гласуването на доверие опозиционният водач Яир Лапид дефинира държавното управление като " раздуто, корумпирано... причиняващо невероятни вреди на израелската стопанска система ".

" Степента на заразяване още веднъж се усилва. Имаме потребност от държавно управление, което да работи за жителите на Израел ", сподели той.

През юли хиляди израелци стачкуваха в Тел Авив против държавното справяне с коронавирусната рецесия, която те причиняваха необятни стопански усложнения.

Израел наложи второто си национално заключване на месец на 18 септември, откакто записва равнища на зараза и смъртност, които бяха измежду най-високите в света по отношение на броя на популацията.

Общо Израел е докладвал за повече от 337 000 инфекции с Covid-19 и 2 867 смъртни случая от началото на пандемията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР