Израел и Турция възстановяват пълните си дипломатически отношения. Това обяви

...
Израел и Турция възстановяват пълните си дипломатически отношения. Това обяви
Коментари Харесай

Турция и Израел възстановяват дипломатическите си отношения

Израел и Турция възвръщат цялостните си дипломатически връзки. Това разгласи израелският министър председател Яир Лапид, представен от " Ройтерс ".

Двете страни още веднъж ще разменят посланици.

Решението идва след визитата на Лапид в Анкара и срещите му с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и диалога му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

" В светлината на позитивното развиване на връзките сред Израел и Турция през последната година, двете страни взеха решение да се върнат към цялостно дипломатическо посланичество ", се показва в изказването.

" Подновяването на връзките с Турция е значим актив за районната непоклатимост и доста значим стопански актив за жителите на Израел. Ще продължим да укрепваме интернационалния статут на Израел в света ", акцентира Лапид.

Уточнява се, че чиновник на израелското външно министерство е разговарял с турския заместител външен министър Садат Унал през вчерашния ден и " двамата завършиха въпроса ".

Решено е да бъде нараснало равнището на връзките сред двете страни до цялостно дипломатическо посланичество, както и да бъдат върнати посланиците и генералните консули.

Развитието идва четири месеца, откакто президентът на Израел Исак Херцог се срещна с Ердоган в Анкара. Това бе първото посещаване на израелски държавен глава в Турция от 2008 година насам.

Дипломатическите връзки сред Турция и Израел бяха прекратени през 2018 година, откакто двете страни изгониха посланиците си.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, изключително с Израел и Обединените арабски емирства.

Неотдавнашното доближаване сред двете страни е вследствие на напъните на бедната на сила Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за обезпечаване на източносредиземноморски кулоар за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също сподели признаци на " топене " в връзките с други най-вече мюсюлмански страни в района.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР