Израел и Судан се споразумяха да работят за постигане на

...
Израел и Судан се споразумяха да работят за постигане на
Коментари Харесай

Израел и Судан пристъпват към мирно споразумение

Израел и Судан се споразумяха да работят за реализиране на " спокойно съглашение ", сподели израелският първи посланик Ели Коен на летището в Тел Авив след завръщането си от Хартум. „ Щастлив съм да оповестя, че по време на визитата се съгласихме да подпишем спокойно съглашение сред Судан и Израел “, откакто в Хартум бъде открито цивилно държавно управление, сподели Коен, първият израелски външен министър, направил публично посещаване в Судан.

Судан от своя страна съобщи, че се е съгласил да " продължи напред " към нормализиране на връзките с Израел по време на диалози с Ели Коен. През януари 2021 година Судан публично се съгласи да възстановява връзките с Израел като quid pro quo за Съединени американски щати, премахвайки го от листата си с „ страни спонсори на тероризма “, само че връзките по този начин и не бяха формализирани. Коен, тогава министър на разузнаването, управлява същия месец първата публична делегация в Судан. През 2020 година Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко възстановиха връзките си с Израел като част от постигнатите с посредничеството на Съединени американски щати Авраамови съглашения, остро подложено на критика от палестинците.

„ Беше контрактувано да продължим напред към нормализиране на връзките сред двете страни “, сподели суданското външно министерство след среща сред Коен и суданския му сътрудник Али ал Садик.

Коен се срещна и с командващия суданската войска Абдел Фатах ал Бурхан. Двамата разиска " способи за определяне на ползотворни връзки " сред двете страни и " вероятности за съдействие " в разнообразни области, в това число сигурност и енергетика, съгласно изказване на суверенния съвет на Судан. Израелското външно министерство сподели, че Коен е на " историческо дипломатическо пътешестване "

„ Съществени " връзки

Разговорите в Хартум засегнаха в резюме " постигането на непоклатимост и мир сред Израел и палестинците ", се споделя в изказването на Судан. Судан, член на Арабската лига, от десетилетия поддържаше твърда антиизраелска позиция при дългогодишния автократичен президент Омар ал Башир, който беше свален през април 2019 година след всеобщи митинги против неговото ръководство. Хартум беше отстранен от черния лист на Съединени американски щати през декември 2020 година след 27 години на осакатяващи наказания, които задушиха стопанската система на Судан при Башир. През януари 2021 година Судан подписа декларация, проправяща пътя към нормализиране на връзките с Израел, а през април същата година утвърди законопроект за унищожаване на протеста на страната от 1958 година Отношенията обаче бяха затруднени, защото политическите разтърсвания в Судан се задълбочиха след военния прелом през октомври 2021 година, воден от Бурхан, който провали прехода към гражданско ръководство след Башир.

Споразумението на Судан за нормализиране на връзките с Израел прекатурна дългогодишна политика след Шестдневната война от 1967 година сред арабските страни и Израел, при която Израел окупира елементи от територия. Арабските водачи се събраха в Хартум след провалянето, обявявайки резолюция, станала известна като " трите не ": без мир, без признание и без договаряния с Израел.

По-късно Египет и Йордания признаха Израел посредством мирни контракти, подписани надлежно през 1979 година и 1994 година, последвани десетилетия по-късно от Споразуменията на Авраам. Бурхан отбрани нормализирането с Израел, като сподели в изявление от декември 2021 година, че е „ значително за Судан да се върне в интернационалната общественост “.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който се върна на власт в края на предходната година отпред на най-дясното държавно управление в историята на страната, трансформира разширението на израелските връзки в арабския и мюсюлманския свят във външнополитически приоритет. Нетаняху неведнъж е изразявал желанието си Саудитска Арабия да се причисли към Споразуменията на Авраам. Първият посланик на кралството сподели предишния месец, че няма да възстановява връзките с Израел при неналичието на решение за две страни с палестинците.

Междувременно в четвъртък президентът на Чад Махамат Идрис Деби Итно откри посолството на мюсюлманската си страна в Израел, четири години откакто страните възобновиха връзките след десетилетен раздор. В изказване от офиса на Нетаняху назова откриването на посолството в Рамат Ган покрай Тел Авив „ исторически миг “. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР