Израел и Обединените арабски емирства подписаха споразумение за свободна търговия

...
Израел и Обединените арабски емирства подписаха споразумение за свободна търговия
Коментари Харесай

Историческо: Израел и ОАЕ на практика премахнаха митата

Израел и Обединените арабски емирства подписаха съглашение за свободна търговия между тях, с което се отстраняват или понижават митата за 96% от стоките, съобщи " Ройтерс ".

Двете страни се споразумяха за него преди година, като това е поредна стъпка в нормализацията на връзките им, почнала през 2020 година с поддръжката на Съединени американски щати.
 Израел ще изнася повече природен газ за Европа
Израел ще изнася повече природен газ за Европа

Страната усили производството си

Защо е значимо: През последните 20 години ОАЕ се трансформира в търговски хъб с световно значение, с което надгради стопанските системи на обособените емирства, които преди този момент разчитаха само на добива на петрол и газ. От друга страна, високотехнологичните производства са обичайната мощна страна на Израел. Споразумението ще разреши на компании от еврейската страна да вземат участие в обществени планове в ОАЕ.
 Дубай има стопански проект за $8,7 трилиона, с който да покрие идващото десетилетие
Дубай има стопански проект за $8,7 трилиона, с който да покрие идващото десетилетие

Над 300 000 световни вложители към този момент оказват помощ това да се случи

Следващите години ще покажат какъв брой добра ще е колаборацията сред двете страни.

Контекст: През огромна част от своята история Израел е бил или във война с арабските страни, или в стадий на подготовка за бойни дейности. Това последователно се трансформира и политическото управление на страната търси ново начало в връзките си със страните от района. По време на подписването на съглашението с ОАЕ външният министър Ели Коен съобщи, че се работи за нормализиране на разговора и с други арабски страни.

За ръководещите в Йерусалим външнополитическите триумфи тъкмо сега са доста нужна добра вест на фона на мощните антиправителствени митинги против противоречивата правосъдна промяна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР