Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка

...
Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка
Коментари Харесай

НС ще проверява назначението на Кошлуков за шеф на БНТ

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и инспекция на процедурата, по която е назначен шефът на Българска национална телевизия Емил Кошлуков. Такива поръчки направи в сряда парламентарната комисия по просвета. Председателят ѝ Тошко Йорданов (ИТН) даде да се разбере, че ще инициира инспекция дали е спазена процедурата по назначението на Емил Кошлуков за шеф на публичната телевезия.

Пред Mediapool народен представител от Има Такъв Народ Ива Митева посочи, че Йорданов ще изпрати питане до Съвета за електронни медии (СЕМ), с цел да се ревизира чисто писмено дали е спазена процедурата по назначението му. Също по този начин ще бъде изпратено питане и до калифорнийския университет (Санта Барбара), с цел да се ревизира дали фактически е приключил там компетентност " Политически науки ".

Кандидатирайки се за общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2017 година, Кошлуков покри критериите за трудов стаж, акцентирайки, че през последната година е бил. Дотогавашният му управителен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от банкрутиралата КТБ, не бе задоволителен да покрие условието. Представеният документ обаче породи подозрения дали Кошлуков изобщо е бил програмен шеф на малкия екран на Волен Сидеров, тъй като още тогава чиновници от партийната медия твърдяха, че в никакъв случай не са го виждали.

Конкурсът през 2017 година бе извоюван от Константин Каменаров, който малко по-късно предложения Кошлуков за програмен шеф на Българска национална телевизия 1.

През април 2019 година обаче Каменаров напусна поста поради присъда за шофиране в нетрезво положение и Съвет за електронни медии без съмнение назначи Кошлуков за краткотраен началник на Българска национална телевизия. Престоят в публичната телевизия му обезпечи законен стаж на управителна служба и той се кандидатира с летящ старт за общоприет шеф. Трудовият стаж в партийната телевизия на " Атака " внезапно бе, оповестена на уеб страницата на Българска национална телевизия.

Съвет за електронни медии избра Кошлуков за шеф на Българска национална телевизия през 2019 година Тригодишният му мандат изтича тази година.

През цялото време от 2017 година насам нито Съвет за електронни медии, нито друга институция в страната се поинтересува дали шефът на малкия екран, издържана с парите на данъкоплатците, е заявил погрешна информация за трудовия си стаж.

Парадокси

По време на съвещанието на комисията по просвета Александър Симов от Българска социалистическа партия разяснява, че през последните години в ръководството на ГЕРБ са следени редица парадокси във връзка с медиите. Той даде образец със прекъсването на програмата на малките екрани, с цел да се излъчват излъчени онлайн във фейсбук изяви на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Симов напомни и за невижданото прекъсване на сигнала на БНР, което в формален отчет е оповестено за " тишина в ефира ". Това се случи в мандата на Светослав Костов като общоприет шеф на БНР. Общественото радио замлъкна за към 5 часа на 13 септември 2019 година, а първичните изказвания на управлението на БНР бяха, че повода била " профилактика ". Очевидната причина обаче беше обвързвана с напрежението, провокирано от свалянето от ефир и отнемането на ресора на дългогодишния водещ на утринния блок и правосъден кореспондент Силвия Великова. След като се разбра, че тя няма да е водещ на утринния блок, сътрудниците ѝ всеобщо са отказали да я заместят. Костов по този начин и не можа да даде свястно пояснение за какво сигналът на радиото е бил пресечен и мандатът му бе преустановен в средата на октомври.

" Автоцензората е нечовешка в медиите. В момента, в който Борисов стана минисър-председател, стартира да праща есемеси на публицистите ", сподели още Тошко Йорданов по време на съвещанието. Ива Митева също уточни, че Закон за радиото и телевизията е доста остарял, от 1998 година. В него още да вземем за пример попада Фонд " Радио и телевизия ", който в никакъв случай действително не е могъл да набере средства, каквато е била главната му задача.

Възмутеният Тома Биков отиде да пие вино

" Сменете Съвет за електронни медии, сменете генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия, сменете водещите, откакто Българска национална телевизия не реализира резултати. Няма да ви преча да вършиме каквото и да било. В Българска национална телевизия работят едни от най-хубавите публицисти в България. Това е единствената телевизия с културна стратегия, тя неотдавна излъчи шедьоври от италианското кино от 60-те и 70-те години. Внимавайте да не съсипете нещо, което не е толкоз неприятно ", обърна се към ръководещите Тома Биков, народен представител от ГЕРБ.

Той демонстративно напусна съвещанието на комисията и разгласи, че отива да пие вино.

Движение за права и свободи пита за уволненията в " Дума "

Депутатът от Движение за права и свободи Мукаддес Налбант пък съобщи, че не би трябвало да има двоен критерий във връзка с медиите. Тя се обърна към Александър Симов от Българска социалистическа партия и напомни, че предходната седмица от партийния в. " Дума " е била. Поводът за нейното премахване е протестно писмо на публицистите за напън от Българска социалистическа партия върху публицистичната политика на вестника. Като синдикалист Велиана Христова е отнесла писмото на " Позитано " 20. Александър Симов отговори, че нито един материал на Христова не е свалян от страниците на " Дума ".Той означи, че журналистката е и в пенсионна възраст.

Комисията по просвета ще ревизира и по какъв начин работи Законът за наложителното складиране на печатни и други творби. Тошко Йорданов даде поръчка, че собствеността на медиите би трябвало да е проследима, с цел да се стига до действителния притежател на капитала. В подадени сигнали до комисията обаче се твърди, че до регистъра на медийните притежатели е наличен единствено с електронен автограф. По този въпрос следва и чуване на министъра на културата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР