Изправени пред заплашителните ефекти от климатичните промени, все повече шведи

...
Изправени пред заплашителните ефекти от климатичните промени, все повече шведи
Коментари Харесай

Шведският въздушен трафик бележи спад

Изправени пред заплашителните резултати от климатичните промени, от ден на ден шведи подценяват опцията да пътуват със аероплан и избират да си купят билет за трен, като по този начин способстват за понижаване на въздушния трафик в Кралство Швеция.

Дали повода по тази причина е родената в Швеция Грета Тунберг , иконата в битката против световното стопляне, която сега пресича Атлантическия океан с лодка, или аргументите са други? - слага въпрос вестник " Монд ".
 Грета Тунберг надъхва протестиращи за климата в Берлин: Никога няма да спрем
Грета Тунберг надъхва протестиращи за климата в Берлин: Никога няма да спрем

Протестите за климата набират все по-голяма мощност

Според шведски специалисти по проблемите на въздушния превоз все още е към момента рано да се даде еднопосочен отговор. Едно е несъмнено: в Швеция самолетът е сякаш с пречупени крила и през последните месеци секторът би трябвало да се приспособява към едно ново събитие - срамът да ползваш аероплан .

Първите признаци на понижаване броя на пасажерите в самолетните полети стартира да се следи в в края на 2018 година През януари бе маркиран още по-изразен спад - с 3.8% , по данни на Шведското транспортно министерство. Основно е обиден вътрешният самолетен трафик, като той е намалял с 8.7% . Но и интернационалните полети са наранени от наклонността - от януари броят на пасажерите е намалял с 2.6%.

Дали обаче това е дълготрайна наклонност или някаква краткотрайна мода ? " За да създадем изводи, би трябвало да изчакаме едвам или две години " - счита Жан-Мари Скоглунд, специалист по въздушно придвижване в шведското министерство на превоза. Той споделя и своето първо съмнение - " Авиационният бранш е извънредно сензитивен във връзка с всевъзможни стопански развития и турбуленции и защото Швеция се приготвя за интервал на икономическа застоялост, намаляването на пасажерите би могло да се одобри като предстояща причинност. "

Други по-конкретни фактори са банкрутът на районната самолетна компания Nextjet, разгласен напролет на 2018 година, както и стачката на водачите на скандинавските авиолинии , траяла една седмица предишния април. Това докара до анулация на десетки полети и повлия на статистиката.

Припомняме, че още преди Конференцията в Париж по въпросите на климата през 2015 година, Европейският парламент настояваше да се подхващат незабавни ограничения за " дейно контролиране и ограничение на излъчванията от интернационалния въздушен и морски превоз ". Международната организация за гражданска авиация обаче не утвърди предложенията за понижаване на излъчванията, а сложи акцент върху компенсирането, без никаква гаранция за качество и с правно обвързващ статут едвам от 2027 година нататък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР