Изправен пред резкия спад на населението, известният с ожесточената си

...
Изправен пред резкия спад на населението, известният с ожесточената си
Коментари Харесай

Бейби бумът на Орбан - каквото трябва или каквото не трябва да се прави

Изправен пред внезапния спад на популацията, известният с ожесточената си антимиграционна политика маджарски министър председател Виктор Орбан реагира и за следващ път провокира нов спор: " Нуждаем се от маджарски деца ".
По-рано този месец Орбан разкри седем точков " проект за деяние за отбрана на фамилията ", изпълнен със тласъци за младите двойки да имат деца. Мненията обаче са разграничени по въпроса дали ще има стремежи резултат - и някои критици видяха смущаващо историческo ехтене в проекта му, разяснява AFP.
Обявените от Орбан политики включват освобождение от налог през целия живот на дами, които родят 4 или повече деца, и повече детски градини. Той също по този начин предлага еднократни заеми по 10 млн. форинта (32 000 евро) за неотдавна сключили брак дами под 40 години, които се анулират, откакто родят 3 деца.
" Това - не имиграцията - е отговорът на унгарския народ ", декларира Орбан, 55-годишен татко на пет деца, по време на тирада, посрещната с възторжени овации.
" С 10 млн. форинта моят сътрудник и аз най-сетне можем да помислим за закупуване на апартамент тук и най-накрая да се преместим от родителите си ", споделя Нора Кошеги, 24-годишна учителка, живееща в предградие на Будапеща, до момента в който детето й дреме в количката.
" Планирахме братче или сестричка за Джули. Може би в този момент тя може да има две или даже три, кой знае ", споделя тя пред AFP.
План на " визионер "
Поддръжниците на проекта на Орбан, в това число посланикът на Унгария във Ватикана, приветстваха фамилната му политика като " визионерска ".
Проправителствените специалисти настояват, че единствено такива директни дейности могат да подкрепят популацията, което понижава от 1981 година насам и което може да се свие от сегашните си 9.7 до 6 млн. до 2070 година, съгласно неотдавнашен отчет на Унгарската централна статистическа работа.
Национално-консервативното държавно управление на Орбан, което е на власт от 2010 година, твърди, че нито един член на Европейски Съюз не харчи повече за поддръжка на фамилията. И упорства, че методът му към този момент е донесъл плодове.
Стимулирани от данъчни облекчения и скица за субсидирано жилищно настаняване за млади двойки, браковете нарастват от 2010 година насам, а в това време абортите и разводите понижават.
Унгарският коефициент на раждаемост, който е най-ниският в Европейски Съюз с към 1.25 деца на една жена през 2010 година, се е повишил до междинната стойност на блока от 1.6, съгласно данните на Евростат.
Правителството на Орбан е определило за цел през 2030 година да бъде 2.1, колкото е коефициентът, нужен за прекъсване на намаляването на популацията.
Някои статистици обаче остават скептични, че в дълготраен проект ограниченията на държавното управление ще изместят настойчиво ниската раждаемост. " Увеличението на раждаемостта се дължи и на края на икономическата рецесия ", споделя специалист от статистическата работа, поискал анонимност. " По-големите проблеми са високата емиграция - повече от половин милион от 2010 година насам - и най-важното - намаляващият брой дами в детеродна възраст ", прибавя той.
Разказът на прислужницата?
Тъй като мъжете не са категорично упоменати в проекта на Орбан, някои дами се притесняват, че ограниченията просто ще усилят натиска върху тях от надълбоко консервативното общество да имат деца.
Заемът от 10 млн. форинта ще би трябвало да се върне с лихвите, в случай че няма бебета, споделя държавен чиновник, когато уточни написано с дребни букви в проекта.
Създателите на хумористични миймове в унгарските обществени медии даже съумяха да се възползват от телевизионния сериал " Разказът на прислужницата ", основан на романа на Маргарет Атууд за Америка, ръководена от женомразка теокрация.
" Не желая да раждам поради Виктор Орбан. Детето не е просто въпрос на пари ", споделя 35-годишната финансова журналистка Саролта Шекели, която сега не е обвързана, само че би желала да има деца един ден. „ Доброто обучение и опазването на здравето, както и печеленето на задоволително, с цел да отгледате дете, са по-важни фактори от фиксирането върху еднократна сума, в случай че покрия квотата. Това не е отбрана на фамилията - това е индустриална стратегия ", счита Шекели.
Социолозите са загрижени, че бедните хора - в това число принадлежащите към небогати ромски етнически малцинства, които съставляват към 7-10% от популацията - нямат постоянни работни места или свободни пари, нужни за кандидатстване за заем.
Мерките значително са в интерес на хората със междинни и по-високи приходи, съгласно Доротя Цикра, социолог от Унгарската академия на науките. " Увеличаването на заплащанията за прехрана на дете, непроменени в продължение на 10 години, или обезпечаването на повече обществени жилища биха облагодетелствали повече фамилии ", споделя Цикра пред AFP.
Но държавното управление се захвана с борба против рецензията на проекта.
Когато шведският министър на обществените въпроси Аника Страндхал съобщи, че проектът е " обезпокоителен " и " смрадлив на 30-те години на предишния век ", външният министър на Унгария Петер Сиярто реагира бързо. " Унгария харчи парите си за фамилии, а не за мигранти ", отвърна Сиярто.
Въпреки че резултатите от новия проект за " бейби взрив " ще бъдат забележими единствено в дълготраен проект, социологическите изследвания демонстрират най-малко кратковременен скок в рейтинга на Орбан. Това е добра вест за неговата партия " Фидес ", която се срещна с нелицеприятна за нея реакция по отношение на спорните трудови промени, които провокираха вълна от улични митинги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР