Изправен пред призивите за оставка, първият дипломат на ЕС Жозеп

...
Изправен пред призивите за оставка, първият дипломат на ЕС Жозеп
Коментари Харесай

Борел с предложения за нови санкции срещу Москва


Изправен пред апелите за оставка, първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел във вторник разгласи „ съответни оферти “ за наказания против Москва, защото евродепутатите го упрекнаха, че „ е попаднал в клопката “, подложен от съветския външен министър Сергей Лавров, написа Euractiv.

„ Държавите-членки ще решат идната стъпка, само че да, това може да включва наказания и ще изложа съответни оферти, употребявайки правото на самодейност, което има висшият представител “, сподели Борел пред Европейския парламент.

Главният посланик на Европейски Съюз също добави, че сходни старания могат да включват и ограничения против дезинформация, хакерски атаки и други вероятни хибридни дейности.

Въпреки спорните апели от целия блок, Европейски Съюз до момента се въздържаше от налагането на нови наказания на съветските чиновници в отговор на задържането на Навални, само че вълната може да се обърне след неотдавнашното повишаване на напрежението и резултатите от пътуването като в целия блок се чуват апели за по-решителни дейности.

Появата му пред законодателите на Европейски Съюз в Брюксел пристигна пет дни след поразително пътешестване до Москва, след което основният посланик на Европейски Съюз призна, че връзките сред Брюксел и Русия са стигнали дъното.

В хода на визитата Москва експулсира трима европейски дипломати от Германия, Полша и Швеция, провокирайки огледални ограничения от Берлин, Варшава и Стокхолм.

Докато излагаше защитната си теза, че е желал да ревизира всички благоприятни условия за влошаващите се връзки с Русия персонално на място, Борел обаче не загатна това, че не можа да реагира на „ провокативната хореография “ на Лавров по време на конференцията.

Вместо това Борел повтори защитните си линии от последните няколко дни, като сподели, че „ е поел явен риск “, само че повтори, че е желал „ да насочи рецензиите към Навални персонално “.

Освен това той съобщи, че преди срещата на върха на Съюза за връзките сред Европейски Съюз и Русия, планувана за март, е желал да изследва дали съветското държавно управление е заинтригувано да реагира на утежняването на връзките, което продължава от години.

„ Отговорът беше явен: Не, не е “, сподели Борел, добавяйки, че Русия няма интерес от разговор с Европейски Съюз, в случай че правата на индивида са част от пакета.

Дори по време на Студената война тогавашният Съветски съюз се беше съгласил, че правата на индивида ще бъдат „ третата кошница “ в контактите му със Запада, дружно със сигурността и стопанската система.

„ Политическият разговор замря след спора през 2014 година в Украйна... и неблагополучията на сегашния политически климат вършат полезностите и правилата още веднъж мъчителни точки “, сподели Борел в обръщението си към евродепутатите.

„ Визията за общо пространство от Лисабон до Владивосток не се сбъдна и Русия не извърши упованията да се трансформира в съвременна народна власт “, уточни дипломатът и добави, че ще има „ надълбоко отчаяние и възходящо съмнение “ сред Европа и Москва.

„ Те са безмилостни (...) Настоящата властова конструкция в Русия, съчетаваща заложени стопански ползи, боен и политически надзор, не оставя опция за демократично господство на закона “, акцентира Борел.

„ Трябва да определим modus vivendi, който ще избегне непрекъсната борба “, съобщи висшият представител и добави, че той ще включва „ пространство за публична ангажираност, когато това е в наш интерес “.

Законодателите от Европейски Съюз не сдържаха рецензиите си към Борел, като най-вече го упрекваха, че е отслабил позицията на Европейски Съюз по отношение на Москва, а други, че се е опитал да изрази личната си позиция по време на визитата, което не е станало.

Борел не трябваше да отива на визитата в Москва, обявиха доста евродепутати, които също разкритикуваха страните-членки, че не са дали отговор на нападателните политики на Русия. Някои осъдиха сътрудниците си в Европейски Съюз, като Германия, че не реагират съответно на утежняването на връзките сред Европейски Съюз и Русия, да вземем за пример като спрат газопровода „ Северен поток 2 “.

Преди срещата някогашният министър на защитата на Естония Рихо Терас, в този момент народен представител от Европейската национална партия (ЕНП), съобщи, че има поддръжката на 81 от 705-те евродепутати, за оставката на Борел.

Повечето от тях идват от Европейската национална партия и групите на европейските консерватори и реформисти, плюс няколко от „ Обнови Европа “, до момента в който самият Борел е социалист (S&D).

Борел има „ цялостната поддръжка “ на Урсула фон дер Лайен, съобщи представител на ръководителя на Европейската комисия пред кореспонденти в понеделник.

Москва във вторник упрекна съдружници на опозиционера Алексей Навални, че са „ предатели “, защото приканват Европейски Съюз да глоби членове от кръга на президента Владимир Путин, в това число олигарси и банкери.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова назова екипа на Навални „ предатели “ поради договарянията им с хора, „ които виждат Русия или като съперник, или като зложелател, или като агресор “.

В Брюксел Борел акцентира, че Европейски Съюз „ би трябвало да откри способи да продължи да взаимодейства с съветското общество “, защото „ значима част от съветското население желае да поддържа мощни връзки с Европейски Съюз и има същински демократични желания “.

Миналия ноември, по време на показанията си пред Европейския парламент, съветските опозиционни водачи, в това число Навални, приканиха да се прави разлика сред режима на съветския президент Владимир Путин и съветските жители.

„ Не бива да им обръщаме тил. Може би съветските сили желаят да се отделят, да се откажат от Европа, само че не трябва да се откъсваме от съветското гражданско общество, от съветския народ “, добави Борел.

Източник: Фокус
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР