Използват специални преобразуватели за електрически токПроизводството на електроенергия от въздуха

...
Използват специални преобразуватели за електрически токПроизводството на електроенергия от въздуха
Коментари Харесай

Учени добиват електричество от магнитни полета

Използват специфични преобразуватели за електрически ток

Производството на електрическа енергия от „ въздуха ” вълнува от дълго време откривателите
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски откриватели оферират новаторска технология за събиране на е нергия за електронните джаджи  от магнитните полета на най-близкото окабеляване, излиза наяве от обява в сп. Energy & Environmental Science ”.

Възможността за произвеждане на електрическа енергия от „ въздуха ” (от електромагнитния звук, вибрациите, светлината, влажността и др.) вълнува както цивилните откриватели, по този начин и техните сътрудници с пагони. Поредната разработка в тази област е на учени от университета в Пенсилвания.

Изследователите са съумели да извлекат електричество с мощ няколко миливата от магнитните полета на близкото електрическо окабеляване, което е задоволително за зареждане на дигитален часовник. За задачата те употребяват специфични преобразуватели на електромагнитни полета в електрически ток.

Добиващият детайл е изработен под формата на многопластова тънка плоча с непрекъснат магнит в свободния край, до момента в който другият край е крепко закрепен. Самата плоча се състои от пиезоелектричен пласт и пласт от магнитостриктивен материал (Fe85B5Si10 Metglas).

Магнитостриктивният материал е забавен с това, че когато положението на намагнитване се трансформира, неговият размер и линейни размери също се трансформират. Досадното бръмчене на бобини във видеокартите идва точно от магнитострикционни промени в сърцевината.
още по тематиката
В изменчивото магнитно поле на стандартен електрически проводник с периодичност 50 или 60 Hz плочата Metglas стартира да вибрира и да деформира пиезоелектричната пластина, залепена върху нея. В свързаната към пластините мрежа стартира да тече ток.

Но магнитостриктивният материал, сдвоен с пиезоелектрик, обезпечава единствено до 16% от електрическата енергия, генерирана от целия детайл. Основният рандеман идва от трептенето на непрекъснатия магнит в електромагнитно поле.

Твърди се, че пиковото напрежение в клетката доближава 80 V в поле от 300 μT. Но най-ценното е, че създаденият детайл би могъл да създава задоволително сила за непосредствено зареждане на дигитален часовник в поле със мощ по-малка от 50 μT на разстояние 20 см от окабеляването.

Учените от университета в Пенсилвания организират своите проучвания дружно с екип на Virginia Tech и военни експерти. Комерсиалната реализация на технологията евентуално е надалеч във времето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР