Използването на силата на съдържанието и маркетинга в социалните медии

...
Използването на силата на съдържанието и маркетинга в социалните медии
Коментари Харесай

10-те закона за маркетинг в социалните медии

Използването на силата на наличието и маркетинга в обществените медии може да помогне за увеличението на вашата публика и потребителска база. Но започването без предходен опит или инсайт може да бъде предизвикателство.

Жизненоважно е да разбирате основите на маркетинга в обществените медии, а спазването на тези 10 закона ще помогне да се построи основа, която да обслужва вашите клиенти, както и вашата марка. 

1. Законът за слушането

Успехът в обществените медии и маркетинга на наличие изисква повече слушане и по-малко говорене. Прочетете онлайн наличието на вашата целева публика и се присъединете към полемики, с цел да научите какво е значимо за тях. Едва тогава можете да създавате наличие и да предизвиквате диалози, които прибавят стойност, а не претрупват живота им.

2. Законът за фокуса

По-добре е да се специализирате, в сравнение с да се занимавате с всички покупко-продажби. Силно фокусираната тактика за обществени медии и наличие, предопределена да построи мощна марка, има по-голям късмет за триумф, в сравнение с необятна тактика, която се пробва да бъде всичко за всички хора.

3. Законът за качеството

Качествота има някои преимущества пред количеството. По-добре е да имате 1000 онлайн връзки с консуматори, които четат, споделят и приказват за вашето наличие със личната си публика, в сравнение с 10 000 връзки, които изчезват след свързване с вас за първи път.

4. Законът за търпението

Успехът в обществените медии и маркетинга на наличието не се случва за една нощ. Въпреки че е допустимо да хванете вашите консуматори още с първата ви обява, то доста по-вероятно е да се наложи да се ангажирате с хората за по-дълъг интервал от време, с цел да постигнете резултати.

5. Законът за смесването

Ако публикувате качествено наличие и работите за създаване на вашата онлайн публика от качествени почитатели, те ще го споделят със личната си публика в Twitter, Фейсбук, LinkedIn, личните си блогове и др. Това шерване и разискване на вашето наличие отваря нови входни точки за търсачките като Гугъл, с цел да го намерят при търсене на основни думи. Тези входни точки могат да набъбнат до стотици или хиляди повече евентуални способи хората да ви намерят онлайн.

6. Законът за въздействието

Прекарайте време в намиране на онлайн инфлуенсъри на вашия пазар, които имат качествена публика и е евентуално да се интересуват от вашите артикули, услуги и бизнес. Свържете се с тези хора и работете за създаване на взаимоотношения с тях. Ако се покажете като влиятелен, забавен източник на потребна информация, те може да споделят наличието ви със личните си почитатели, което може да сложи вашия бизнес пред голяма нова публика.

7. Законът за стойността 

Ако прекарвате цялото си време в обществената мрежа, непосредствено популяризирайки вашите артикули и услуги, хората ще спрат да слушат. Трябва да добавите стойност към диалога. Фокусирайте се по-малко върху реализациите, а повече върху основаването на необикновено наличие и развиването на взаимоотношения с онлайн инфлуенсъри. С времето тези хора ще се трансфорат в мощен катализатор за маркетинг от уста на уста за вашия бизнес.

8. Законът за признанието 

Не бихте пренебрегнали някой, който се свързва персонално с вас, тъй че не го подценявайте и онлайн. Изграждането на взаимоотношения е една от най-важните елементи от триумфа на маркетинга в обществените медии, тъй че постоянно се дръжте добре с всеки човек, който се обръща към вас.

9. Законът за достъпността

Бъдете налични за вашата публика. Това значи, че би трябвало непрекъснато да публикувате наличие и да участвате в диалози. Последователите онлайн могат да бъдат непостоянни и няма да се двоумят да ви заменят, в случай че изчезнете със седмици или месеци.

10. Законът за взаимността 

Не можете да очаквате другите да споделят вашето наличие и да приказват за вас, в случай че не извършите същото за тях. Така че, част от времето, което прекарвате в обществените медии, би трябвало да бъде концентрирано върху шерване и диалози за наличие, оповестено от други. 

Източник: Сюзън Гюнелиус, специалист по маркетинг, брандиране, копирайтинг, е-поща и обществени медии пред 

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР