Използването на домейните от най-високо ниво (т.нар. Top-Level Domains или

...
Използването на домейните от най-високо ниво (т.нар. Top-Level Domains или
Коментари Харесай

Как еволюират домейните и как бизнесът може да се възползва от това?

Използването на домейните от най-високо равнище (т.нар. Top-Level Domains или домейни от първо ниво) се трансформира с бързи темпове и от елементарен механически инструмент за разкриване на даден уеб страница, последователно се трансформират във все по-значим фактор за маркетиране и налагане на идентичността на дадена марка или услуга. Тази наклонност се ускорява и от появяването на така наречен „ нови домейни от първо ниво” (new gTLD), които навлязоха при започване на 2014 година.



„ В света към този момент има над 1000 домейн разширения и от ден на ден маркетинг практици се възползват по нови и изобретателни способи от възходящото многообразие от домейни. Това усилва опциите една марка да се открои в морето от онлайн наличие и да построи по-тясна връзка със своите почитатели. Очакванията са с увеличението на броя на новите домейни в бъдеще тази наклонност да се ускори “, споделя Цветелина Ненкова, маркетинг управител на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Какво е Top-Level Domain

Домейните от първо равнище са поредност от знаци, които се изписват в най-дясната зона от името на даден уеб страница. Те могат да бъдат „ общи домейни от първо равнище “ (generic Top-Level Domain - gTLDs) като да вземем за пример.com,.net,.org,.info,.edu,.gov,.biz и други, както и национални домейни от първо равнище (country code Top-Level Domain – ccTLD). Първите са с универсална приложимост, до момента в който вторите, въпреки и да имат разнообразни специфики при регистрацията, въпреки всичко са с съществена цел да бъдат национални домейни на съответните страни. Сред „ общите домейни от първо равнище " у нас се оферират над 400 домейна, които подхождат на разнообразни бизнес сегменти и сфери на активност като.site,.shop,.blog,.live,.hotel,.cars,.music,.news,.global,.secure и други. Най-популярните измежду тях по данни на СуперХостинг.БГ за 2017 година са разширенията.online,.rocks и.shop.

Създаване на домейн – насочени уеб сайтове с маркетингова цел

Един от изобретателните нови способи, по които маркетинг експертите в последно време употребяват домейните, е основаването на характерни микросайтове, насочени към тематичен домейн. Те не са непосредствено обвързани с марката, а имат за цел да проследят развиването на дадена нова технология, социална сфера или наклонност, трансформираща обществото ни. Това могат да са тематични блогове или микромедии, отдадени на някаква настояща тематика – да вземем за пример дигитализацията, опазването на околната среда или софтуерна идея като изкуствения разсъдък, блокчейн или умните коли. Тази форма на онлайн наличие е извънредно мощна, изключително в случай че маркетинг екипът се оправи с предизвикването уеб сайтът да бъде привързан с марката по един по едно и също време косвен, само че и ефикасен метод.

Креативно потребление на нови домейни

Безспорно.com домейните с времето са се наложили като най-разпознаваеми, както за посетителите, по този начин и за онлайн търсачките. Напоследък обаче маркетолозите все по-често трансформират напълно концепцията за потребление на домейна, възползвайки се изобретателно от новите домейни от първо равнище. Такива могат да бъдат.pizza,.games,.doctor,.top,.shop,.salon – все думи, които могат да са част от наименованието на компанията или нейната комерсиална марка.

„ Откривайки подобаващ домейн, насочен към марката, те могат да покачат нейната известност и да изградят доста по-тясна връзка сред нея и своята публика. Нещо повече – все по-често следим и случаи, при които името на новосъздадена компания напълно се преценява с съществуването на някой от новите домейни, съдържащ подобаваща дума “, изяснява още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.

По-креативно потребление на обичайни домейни

Друга наклонност е по-креативното потребление на някои видове обичайни или национални домейни, които могат да се интегрират с името на дадена компания. Такива са да вземем за пример.me (националният домейн на Черна гора),.tv (на островната страна Тувалу),.tm (на Туркменистан),.co и други Превръщането на топ левъл домейн в формиран детайл от брандинга трансформира подтекста и прави марката по-видима и запаметяваща се. Затова и през последните месеци от ден на ден маркетолози стартират да осъзнават какъв брой мощен е този метод.

Домейни – марки

Наскоро организацията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), която управлява домейните от първо равнище, анонсира опцията за вписване на домейн, съвпадащ с дадена комерсиална марка – от вида „.tvoiatafirma”. За в този момент този метод се употребява от доста малко компании, само че над 550 от най-големите корпорации в света към този момент са кандидатствали за сходни домейн имена. Очакванията са в бъдеще този вид домейни да стане доста по-широко публикуван, тъй като усилва опциите за наблягане неповторимата еднаквост на дадена марка, покачва доверието в нея и нейната отбрана в разнообразни канали за маркетинг и продажба.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР