Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се

...
Използването на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се
Коментари Харесай

Предстои забрана, която ще удари всички българи през 2021 г.

Използването на 8 типа пластмасови произведения за еднократна приложимост се не разрешава в целия Европейски съюз (ЕС), в това число и в България от това лято. Това планува европейска инструкция, която всички страни членки би трябвало да вкарат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 година

Дотогава възбраната ще бъде въведена и в нашия закон за ръководство на отпадъците, разясниха от Министерството на околната среда и водите, представени от в. „ Телеграф “.

Забраната ще засегне произведения направени напълно или отчасти от пластмаса и по принцип са предопределени за еднократна приложимост или за къс интервал от време, преди да бъдат изхвърлени. Това са принадлежности за хранене – вилици, ножове, лъжици,чинии, сламки, клечки за уши, бъркалки за питиета, пластмасови пръчици, към които са прикрепени балони, съдове за предпазване на храна, направени от експандиран полистирен и чаши и артикули, направени от оксо-разградима пластмаса.

В очакване на влизане на цялостната възбрана в действие производители към този момент оферират на пазара заместители, направени от дървесина, картон, даже от хранителни артикули, примерно ядливи чаши за кафе и принадлежности.

От 31 декември 2024 година производителят на продуктите от пластмаси ще носи разширена отговорност. Въвежда се правилото „ замърсителят заплаща “. Производителите би трябвало да покрият разноските за събиране, разчистване и ръководство на отпадъците от контейнери за храна и питиета, бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за извършване на покупки, и тютюневи произведения с филтри.

Обмисля се и възбрана за капсулите за кафе, които съдържат пластмасова част, която мъчно се отделя. Разширена финансова отговорност ще понасят и производителите на риболовни такъми, съдържащи пластмаса. Въвежда се условието за информиране на потребителите за артикули от различни материали или произведения за многократна приложимост.

Европейски Съюз изисква в националния закон да бъдат въведени ограничения за понижение на потреблението на избрани пластмаси за еднократна приложимост, когато няма опция да бъдат сменени с направени от различен материал. Потреблението на такива артикули да бъде изрично и стабилно отстранено до минималното.

До 2029 г 90% от пластмасовите бутилки би трябвало да се събират за преработване и да имат специфичен дизайн. Евродирективата слага и изискване в производството на тези бутилки до 2025 година да се влагат минимум 25 % рециклирани пластмаси, това са тъй наречените бутилки от РЕТ. А в 2030 всички бутилки ще да съдържат 30 % рециклирана пластмаса.

От това лято някои пластмасови артикули за еднократна приложимост като санитарни произведения, мокри кърпички, тютюневи произведения с филтри, чаши за пиянство, би трябвало да имат забележима, четлива и незаличима маркировка, сложена върху опаковката или самия артикул. Надписите би трябвало да осведомят за съществуването на пластмаса в продукта и разновидности за тяхното неутрализиране и за вредите, които носят. Всеки втори отпадък се рециклира до 5 години Драстично понижение на битовите боклуци, които попадат в депата, ще бъде реализирано до края на 2025 година

С промени в закона за ръководство на отпадъците, импортирани в Народното събрание преди дни след 5 години минимум 55% от тежестта на битовите боклуци, би трябвало да се приготвят за повторна приложимост или преработване. До края на 2030 г минимум 60%, до 31 декември 2035 г близо две трети от отпадъка би трябвало да се рециклира или наново употребява. В края на депата би трябвало да попадат по-малко от 10% от битовите боклуци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР