Изплащането на пенсиите за октомври чрез пощенските клонове ще започне

...
Изплащането на пенсиите за октомври чрез пощенските клонове ще започне
Коментари Харесай

Изплащат новите пенсии от петък

Изплащането на пенсиите за октомври посредством пощенските клонове ще стартира в петък, 7 октомври, и ще продължи до 20 октомври, оповестиха от Националния застрахователен институт. За пенсионерите, които получават парите си по банков път, преводите по банковите им сметки ще бъдат осъществени на 7 октомври.

Но още от понеделник, 3 октомври, хората могат да ревизират онлайн каква е пенсията им и дали ще има нарастване вследствие на преизчисляването от 1 октомври. Разпорежданията за размера на пенсиите ще бъдат налични на уеб страницата на Националния застрахователен институт (НОИ) за хората, разполагащи с личен идентификационен код (ПИК). Те могат да видят каква е пенсията им в рубриката електронни услуги, „ Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК “.

Въпреки че ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година в това число, не всички пенсионери ще получат нарастване на пенсията. Очаква се малко над 700 хиляди пенсионери (или към една трета от общия им брой) да получат по-високи суми от 1 октомври 2022 година На преизчисляване предстои действителният размер на пенсията, т.е. пенсията, която човек би трябвало да получава по настоящата сега формула. Тази пенсия може да остане под минималната даже и след преизчисляването и по този начин множеството хора на минимална пенсия ще вземат както и до момента по 467 лева Хората, които са се пенсионирали през последните години, също няма за получат нарастване.

Към месец септември 2022 година пенсиите за трудова активност, приравнени на минималния размер, са 44,8 на 100 от общия брой на трудовите пенсии и 43,4 на 100 от всички пенсии, демонстрират данни на Национален осигурителен институт. След преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5 на 100 по отношение на септември 2022 г.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР